{{messages[0][0]}}

Inbreuk op je intellectueel eigendom? Dit moet je doen!Het is Wereld Intellectueel Eigendom Dag. Jawel, intellectueel eigendom heeft z’n eigen dag. Daarom vertellen we vandaag het verhaal van Suus die werkt als zelfstandig fotografe.

Suus heeft een aantal maanden geleden officieel opgezegd bij haar saaie kantoorbaantje en besloot om zich fulltime met fotografie bezig te houden. Haar bedrijfje, Suus’ Shootings, loopt wel aardig, met name familie en vrienden huren haar in voor haar fotografische diensten. Maar stiekem maakt Suus het liefst kunstzinnige foto’s: mooie weilanden, heftige golven en smerige steegjes. Ze hoopt dat ze deze foto’s voor een fikse duit kan verkopen, maar dat vlot nog niet zo.

Op een druilerige zondagochtend scrollt ze door haar Facebooktijdlijn en ziet dat een vriendin van haar tante een nieuwe website heeft waar ze zichzelf aanprijst voor mindfulness lessen. Suus klikt de pagina aan en ziet tot haar stomme verbazing dat op de website twee van de foto’s staan die zij geschoten heeft en op haar website in haar portfolio heeft staan. Suus wil niet dat iedereen zomaar, zonder betaling of zelfs zonder toestemming haar foto’s gebruikt; het kostte haar veel tijd om die foto’s te maken. Wat kan Suus doen?

1. Neem contact op met de Piraat.

Er kunnen twee dingen gebeuren. In het vreedzaamste scenario stellen Suus en de "piraat" een licentieovereenkomst op. Suus krijgt dan netjes betaald voor haar werk - het zijn immers mooie foto's!

Maar als de vriendin van haar tante niet wil betalen, dan kan Suus alsnog schadevergoeding eisen én eisen dat de foto’s verwijderd worden.

Suus heeft dus altijd recht op een vergoeding.

2. Stuur zelf een sommatiebrief.

Als de piraat niet wil betalen zal Suus een formele brief moeten sturen. Hier heeft ze nog geen advocaat voor nodig, maar het kan wel. In de sommatiebrief vertelt ze op welk werk inbreuk wordt gemaakt en ze kan hier ook al een schadevergoeding voor vragen! 

3. Neem een advocaat in de arm.

Heeft ook de sommatiebrief geen effect, herhaal dan stap 2 maar nu met een advocaat. De kosten voor de advocaat kan Suus volledig verhalen op de piraat (maar ze moet het natuurlijk wel voorschieten).

4. De gang naar de rechter.

Als er geen reactie op de sommatiebrief komt kan Suus nog maar één ding doen. Ze zal haar recht moeten afdwingen bij de rechter. Dit is een hoop gedoe, maar als ze gelijk krijgt loont het zeker. Dit is namelijk wat ze bij de rechter kan vorderen:

  • Dat de vriendin van haar tante de foto’s van de website haalt;
  • Een schadevergoeding én de proceskosten zie ze zelf heeft moeten maken (hier lees je hoe het zit met die vergoedingen). Die kosten kunnen in dit stadium aardig zijn opgelopen;
  • Zijn de foto’s ook op brochures of producten gedrukt? Dan kan ze zelfs vorderen dat die zaken uit de handel worden gehaald en/of worden vernietigd.

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je hulp bij het reageren op een sommatiebrief? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

MEER BERICHTEN