Legalloyd Blog - Inbreuk op auteursrecht? Dit zijn de opties!

Inbreuk op auteursrecht? Dit zijn de opties!

Het heeft je veel tijd en energie gekost, maar het resultaat mag er wezen. Na een aantal pogingen is het je eindelijk gelukt om de perfecte foto te schieten. Nu ben je van plan om de foto voor een mooi bedrag te verkopen. Tot jouw grote ergernis zie je dat iemand anders de foto gebruikt op zijn website, zonder dat diegene daarvoor toestemming heeft gevraagd. Je bent vastberaden om actie te ondernemen, maar wat zijn de mogelijkheden? Je leest het in dit blog.

Wat is intellectueel eigendom?
Simpel gezegd: het intellectueel eigendom heeft betrekking op alles wat een persoon bedenkt of maakt. Meer specifiek is het intellectueel eigendomsrecht een verzamelnaam voor rechten op intellectuele creaties zoals foto’s, teksten en vormgeving. 

Wat is auteursrecht?
Het auteursrecht – dat onderdeel uitmaakt van het intellectuele eigendomsrecht - beschermt creaties op het gebied van literatuur, kunst en wetenschap. Een bekend voorbeeld is het auteursrecht dat rust op een afbeelding, bijvoorbeeld doordat je een foto maakt of een logo creëert. De auteurswet bepaalt dat jij het auteursrecht verkrijgt op die afbeelding, mits je daarbij creatieve keuzes hebt gemaakt. De eis dat jij creatieve keuzes hebt gemaakt wordt over het algemeen vrij snel aangenomen.

Moet mijn foto een copyright teken bevatten?
Het is niet vereist dat jij als auteur een copyright teken aanbrengt op de afbeelding. Het auteursrecht ontstaat namelijk automatisch op het moment dat jij de afbeelding creëert. Het aanbrengen van een copyright teken kan daarentegen wel een afschrikkende werking hebben. Op die manier zal een eventuele inbreukmaker zich er eerder van bewust zijn dat het om een auteursrechtelijk beschermde foto gaat. Vermeld in dat geval bij het copyright teken je naam en het jaartal wanneer de foto is gepubliceerd. 

Foto’s gebruikt zonder toestemming
Met de basis van het auteursrecht in ons achterhoofd keren we terug naar de beginsituatie. Het heeft je tijd en energie gekost om de perfecte foto te schieten, en nu besluit iemand anders om die foto zonder jouw toestemming te gebruiken. 

Dit overkwam ook Nina, werkzaam als zelfstandig fotografe. Aan de hand van haar verhaal leg ik uit hoe te handelen in geval van een inbreuk op je auteursrecht.

Nina heeft een aantal maanden geleden haar kantoorbaan opgezegd en besloot om zich fulltime met fotografie bezig te houden. Haar bedrijfje, Nina Photography, loopt wel aardig, met name familie en vrienden huren haar in voor haar fotografische diensten. Maar stiekem maakt Nina het liefst kunstzinnige foto's: van een mooi landschap, een oud gebouw of een verlaten steegje. Ze hoopt dat ze deze foto's voor een mooi bedrag kan verkopen, maar dat wil tot op heden nog niet lukken. 


Op een rustige zondagochtend scrollt ze door haar Instagram en ziet dat een vriendin van haar zus een nieuwe website heeft waar ze zichzelf aanprijst voor mindfulness lessen. Nina klikt de pagina aan en ziet tot haar stomme verbazing dat op de website twee foto’s staan die zij geschoten heeft en op haar website in haar portfolio heeft staan. Nina wil niet dat iemand zomaar, zonder betaling of toestemming, haar foto’s gebruikt. Het heeft haar namelijk veel tijd en energie gekost om de foto’s te maken. Wat zijn Nina haar opties?

1. Neem contact op met de inbreukmaker​​​​​
Nina doet er verstandig aan om in eerste instantie contact te zoeken met de inbreukmaker. Het komt vaak voor dat men zich er niet van bewust is dat een afbeelding auteursrechtelijk is beschermd. Vervolgens maakt Nina duidelijk dat de afbeelding auteursrechtelijk is beschermd, en dat het daarom niet is toegestaan om de afbeelding zonder haar toestemming te gebruiken. Vervolgens kan zij de inbreukmaker verzoeken om:   

  • Het gebruik van de afbeelding te staken

  • Een licentieovereenkomst op te stellen

Met een licentieovereenkomst geeft Nina de andere persoon toestemming om de afbeelding te gebruiken. Nina houdt bij het verlenen van een licentie zelf het auteursrecht in handen. In de licentieovereenkomst kan zij opnemen welk bedrag de ander haar is verschuldigd voor het gebruiken van de afbeelding. Op die manier krijgt Nina netjes betaald voor haar werk – het zijn immers mooie foto’s. Als de vriendin van haar zus niet wil betalen, dan kan Nina alsnog     eisen dat zij schadevergoeding ontvangt én dat de foto’s worden verwijderd.

2. Stuur zelf een sommatiebrief
Wanneer de inbreukmaker – naar aanleiding van het contact – nog steeds weigert te betalen, doet Nina er verstandig aan om een formele brief te sturen. In de sommatiebrief legt ze uit op welke afbeelding(en) inbreuk wordt gemaakt en verzoekt ze de inbreukmaker om de inbreuk te staken. In principe heeft Nina in dit stadium nog geen advocaat nodig, al kan dit wel helpen om de druk op te voeren. In de sommatiebrief kan Nina vermelden dat zij een schadevergoeding wil ontvangen.

3. Schakel een advocaat in
Heeft de sommatiebrief geen effect? Dan zou Nina een advocaat kunnen inschakelen om de sommatiebrief te sturen. De kosten voor de advocaat kan Nina volledig verhalen op de inbreukmaker.


Wil je dat wij namens jou een sommatiebrief sturen naar de inbreukmaker? Neem dan contact met ons op.

4. Naar de rechter
Als er niet op de sommatiebrief wordt gereageerd, kan Nina ervoor kiezen om over te gaan tot het nemen van rechtsmaatregelen. Ze zal dan haar recht moeten afdwingen bij de rechter. Nina kan in dit geval het volgende bij de rechter vorderen:

  • Dat de vriendin van haar zus de foto’s van de website haalt;
  • Een schadevergoeding én de proceskosten die ze zelf heeft moeten maken;
  • Zijn de foto’s ook op brochures of producten gedrukt? Dan kan Nina ook vorderen dat die zaken uit de handel worden gehaald en/of worden vernietigd.

Vragen?
Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het opstellen van een sommatiebrief? Dan kun je altijd
contact met ons opnemen.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.