Legalloyd Blog - WBSO centen voor jonge ondernemers: Wie? Wat? Waar?

WBSO centen voor jonge ondernemers: Wie? Wat? Waar?

Veel ondernemers zien een subsidie als een grote zak gratis geld. Je bent niet goed snik als je het afwijst. Toch staat de jonge ondernemer niet altijd vooraan in de rij als het gaat om subsidies. Inderdaad, op het eerste gezicht  lijkt een subsidie gratis geld en  daarmee de  ideale  financiering. Want  wat  is  er  nog  fijner  dan  geld?  Juist  ja,  gratis  geld.Maar  je raadt  het  al,  er  schuilt  een  addertje  onder  het  gras.  Subsidies  vereisen  gestructureerde planningen  en  stellen  strak  omlijnde  voorwaarden.  Met  andere  woorden,  een  subsidie vereist  precies  datgene  waar jonge  ondernemingen  zich  het  liefst  ver  van  weg  houden: gestructureerde lange termijn plannen.
Toch kan een subsidie juist voor innovatieve jonge (tech) ondernemingen van grote waarde zijn. Mits je de juiste subsidie kiest uiteraard. En daarmee stuiten we direct op het volgende probleem. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 14.000 verschillende subsidies aan te vragen. Op Europees, nationaal en regionaal niveau. En elk met eigen pagina’s lange voorwaarden. Je weg vinden in deze wirwar van regelingen is simpelweg een onmogelijke opgave. Zeker voor een jonge ondernemer zonder tijd.
Gelukkig zijn wij er om je een eindje op weg helpen. Een tech subsidie die het merendeel van de genoemde moeilijkheden omzeilt is gelijk één van de bekendste: de WBSO (languit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). WBSO is een brede subsidie, die openstaat voor nagenoeg alle Research & Development (R&D) werkzaamheden, van nagenoeg elke tijdsduur. Bovendien kent de regeling zelfs een extra tegemoetkoming voor starters. En als klap op de vuurpijl is het ook nog eens relatief eenvoudig te checken of je er eventueel voor in aanmerking komt.

via GIPHY

Wat is de WBSO?

De WBSO is een fiscale tech subsidie die een deel van je loonkosten voor R&D werkzaamheden compenseert. De WBSO is één van de belangrijkste subsidies voor ondernemers in Nederland. Alleen al het budget voor 2016 zegt genoeg: maar liefst €1.143 miljoen… Ja je ziet het goed. Meer dan een -->MILJARD<-- euro. De WBSO kost de Nederlandse staat in 2016 net zo veel als de verwachte toestroom van vluchtelingen. Best een grote zak geld dus. Of je als onderneming eventueel kans hebt een handje centen uit deze zak te graaien is gemakkelijk te checken door het afgaan van drie simpele vragen: Wie? Wat? Waar?

Wie?

Elk Nederlands bedrijf dat aan R&D doet komt in aanmerking voor WBSO. Van starters, ZZP’ers en mkb-bedrijven tot multinationals in elke bedrijfssector.


Ziet u ondernemers bij Patrick in de rij staan voor gratis geld? Ik niet...(via GIPHY)

Wat?

De werkzaamheden die in aanmerking komen voor WBSO moeten gericht zijn op technologische vernieuwingen voor je eigen onderneming. Technisch nieuw betekent simpelweg dat er iets van onderzoek aan de ontwikkeling te pas moet komen. Ontwikkel je nieuwe producten (duurzame tassen van gerecycled materiaal), productie-processen of software (App die fungeert als spraakgestuurde zoekmachine)? Of voer je (haalbaarheids)onderzoek uit naar het bovengenoemde, zonder (voorlopig) daadwerkelijk iets te ontwikkelen? Dan tellen de werkzaamheden die je daarvoor uitvoert als R&D werkzaamheden. Die komen in aanmerking voor WBSO. Het belangrijkste is dat je project erop is gericht om nieuwe kennis voor je onderneming op te doen. Routinematige ontwikkeling of engineering vallen helaas niet onder de WBSO.

Voor dit apparaat krijg je denk ik geen subsidie... (via GIPHY)

Waar?

Deze vraag is vrij simpel te beantwoorden. Alleen R&D werkzaamheden die in de EU plaatsvinden komen voor de WBSO in aanmerking.
Kun je dit lijstje afwerken zonder ergens zeker weten af te haken? Dan is het absoluut de moeite waard om je wat verder in de WBSO te verdiepen en eens een poging te wagen. De ervaring leert dat vrijwel iedere (technisch) innoverende onderneming een handje geld uit de WBSO pot kan scheppen. Het scheelt je gemakkelijk duizenden euro’s aan loonkosten per jaar. En als relatief brede en flexibele subsidie, biedt de WBSO ook voor jonge ondernemers kansen. Niet geschoten is altijd mis.

Bram van Overeem

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.