Legalloyd Blog - Webshop versus online platform

Webshop versus online platform

**Deze blog is voor het eerst op 10 april 2019 verschenen op Sprout**

Diverse ondernemende klanten bij Legalloyd zijn je voorgegaan: via je eigen website bied je coaching trajecten van coaches, cursussen van docenten of duurzame producten van retailers aan. Jij bent de netwerker die zowel de aanbieders als de afnemers weet te vinden en weet aan te spreken. Daarbij heb je de inspiratie en de kunde om een goede website te (laten) bouwen en een dijk van een marketingstrategie neer te zetten. Kortom, je hebt de ingrediënten in huis om het nieuwe e-commerce succes te worden en je gaat ervoor. Mooi! Ik wil je graag een aandachtspunt meegeven om te voorkomen dat je halverwege de vliegende start crasht vanwege juridische storingen. Zorg ervoor dat je je businessmodel juridisch scherp hebt en dat je contracten met aanbieders en afnemers hierop aansluiten.

Bepaal je businessmodel: webshop of online platform

Bepaal hoe jij gaat opereren: wordt jouw onderneming een webshop of een online platform? Om het beeldend uit te drukken: wil jij de winkel zijn of het overkoepelende winkelcentrum voor andere winkels?

Ik gebruik de begrippen ‘webshop’ en ‘online platform’. Let wel, deze begrippen zijn niet wettelijk gedefinieerd en kunnen in de praktijk dus door elkaar worden gebruikt. Mede om die reden is het belangrijk te bekijken wat de aard van jouw activiteit is. Is de aard van je kenmerkende activiteit ‘koop en verkoop’ of bestaat je kenmerkende activiteit uit ‘faciliteren dat aanbieders en afnemers elkaar kunnen vinden’?

Kernmerken van de webshop en het online platform

Door jezelf vragen te stellen over de kenmerken van je activiteiten kun je tot de kern van je businessmodel komen.

De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk voor de juridische invulling van je businessmodel. Jouw keuze moet terugkomen in de spelregels die je wilt overeenkomen met je klanten of gebruikers. Als je kiest voor een webshop waarbij je verkoopt aan de consument, zul je bijvoorbeeld rekening moeten houden met de rechten van een consument bij koop (op afstand). Als je kiest voor een online platform, verleg je deze verplichtingen naar de aanbieder. Maar, dit moet dan wel duidelijk zijn voor de betrokken partijen. Als je de spelregels van je gekozen model niet helder verwoordt in je overeenkomsten en/of algemene voorwaarden dan kun je in de problemen komen.

Mengvormen bestaan in de praktijk

That’s it? Nee, de praktijk is veelal weerbarstiger en mengvormen bestaan. Om aan te sluiten bij de beeldspraak: Bol.com was eerst alleen een winkel, maar is nu óók een winkelcentrum. Om die reden maakt Bol.com gebruik van verschillende soorten algemene voorwaarden. De keuze voor een bepaald businessmodel zal mede afhangen van het beoogde verdienmodel. Je kunt natuurlijk een fee vragen voor het gebruik van je online platform of verdienen met adverteerders op je website. Maar vaak zie ik dat een online platform kosteloos het gebruik van het platform aanbiedt en probeert te verdienen met het aanbieden van bijkomende diensten als de transports- of betaalservice. Dit kan goed werken, alleen het vraagt extra aandacht voor de aankleding van je overeenkomst en/of algemene voorwaarden. Het moet steeds helder zijn voor de afnemer bij wie zij de dienst of het product koopt. Ook bij de transportservice moet je afspraken maken die zowel aan de zijde van de afnemer als aan de zijde van de aanbieder op elkaar aansluiten.

Bij een betaalservice kan een vergunning verplicht zijn

Bij de betaalservice is er nog een ander aandachtspunt. Door Europese wetgeving zijn de online platformen die geldmiddelen voor derden (in dit geval: de aanbieders) een tijdje onder zich houden vergunningplichtig. Je kunt deze vergunningplicht voorkomen door ófwel direct de ontvangen gelden uit te betalen aan de aanbieders of gebruik te maken van een service payment provider die een dergelijke vergunning heeft, zoals Adyen. De webshop heeft geen last van deze regels, omdat deze onderneming voor zichzelf verkoopt en de opbrengst int.

Aan de slag

Als je je businessmodel helder hebt, kun je bij ons aan de slag met het opstellen van bijvoorbeeld de benodigde algemene voorwaarden: vind hier de algemene voorwaarden voor de webshop of voor het online handelsplatform. Voor een mengvorm zul je enig maatwerk nodig hebben en ook daar kunnen we je bij helpen. Ben je nog vertwijfeld welk e-commerce businessmodel het beste bij jou past, neem dan gerust contact met ons op. Ik denk graag met je mee.


Jeanne van Deuren, advocaat en sparringpartner- Legalloyd
 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.