Legalloyd Blog - Battle of the forms: welke algemene voorwaarden zijn van toepassing?

Battle of the forms: welke algemene voorwaarden zijn van toepassing?

Als ondernemer maak je vaak gebruik van algemene voorwaarden. Maar vaak heeft de partij met wie je samenwerkt ook algemene voorwaarden. Welke algemene voorwaarden gelden dan? Dit heet “The Battle of the Forms”.

De First shot rule

De regel is dat degene die het eerst zijn algemene voorwaarden van toepassing heeft verklaard de ‘battle’ wint. Die algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Hoe werkt dat in de praktijk? Stel: je hebt een bedrijf die opdrachten uitvoert voor klanten. Dan is het belangrijk dat jij jouw algemene voorwaarden aan de klant stuurt vóórdat je aan de slag gaat. Algemene voorwaarden moet je namelijk op juiste manier “ter hand stellen”. Anders zijn ze helemaal niet van toepassing! Lees meer over hoe je dat moet doen in onze Blog over terhandstelling.

Tenzij…

Als de klant jouw voorwaarden uitdrukkelijk van de hand heeft gewezen gelden jouw voorwaarden weer niet. Dus let op: als je een klant een offerte hebt gestuurd met als bijlage de algemene voorwaarden en de klant reageert dat hij akkoord gaat met de offerte maar niet met jouw algemene voorwaarden. Dan zijn jouw voorwaarden alsnog niet van toepassing.

En dat geldt ook andersom: als de klant zijn voorwaarden van toepassing heeft verklaard zal jij kenbaar moeten maken dat jij niet akkoord gaat met zijn of haar voorwaarden. En dat moet heel duidelijk zijn voor de klant. De bekende ‘afweerclausule’ in je eigen voorwaarden (“Deze voorwaarden zijn van toepassing en alle andere voorwaarden worden uitdrukkelijk van de hand gewezen.”) is dan niet voldoende.

Kortom: het is dus een “battle”. Degene die als eerste zijn voorwaarden van toepassing verklaart en ter hand stelt aan de ander wint. Als de voorwaarden dan van de hand zijn gewezen dan gelden de voorwaarden van degene die dan weer als eerst de voorwaarden ter hand stelt, enzovoort.

Ben je al langere tijd zaken aan het doen met de klant? En gelden de voorwaarden van de klant? Dan verandert dat alleen als je een nieuw aanbod doet waarbij je jouw voorwaarden aan de klant stuurt. Van de hand wijzen van de voorwaarden van de klant heeft geen zin: jullie zijn al een tijdje aan de gang onder zijn of haar voorwaarden.

Wil je meer weten of advies over jouw algemene voorwaarden? Neem dan contact met ons op!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.