Legalloyd Blog - Zzp’er of werknemer? Deliveroo als voorbeeld!

Zzp’er of werknemer? Deliveroo als voorbeeld!

Er zijn maar weinig niet-strafrechtelijke rechtszaken die het nieuws halen. Maar: deze week was er weer één! Een student daagde namelijk het grote Deliveroo voor de rechter. Waarom? Hij wilde dat de rechter zou zeggen dat er een arbeidsovereenkomst gold tussen de student en Deliveroo, ook al hadden ze een freelance-overeenkomst ondertekend. Die vraag (freelancer of werknemer?) moeten wij vaak beantwoorden, dus laten we eens kijken wat dit voor jou als ondernemer betekent!

Met de deur in huis: Deliveroo-bezorgers zijn geen werknemers, aldus de rechter. Wat betekent dit? Dat elke freelance-overeenkomst ook daadwerkelijk een freelance-overeenkomst is? Nee, wat ons betreft niet. De vraag of er bij een ‘arbeidskracht’ sprake is van een zzp’er of een werknemer hangt namelijk nog steeds van veel – soms kleine – feiten af.

De Deliveroo-zaak

Daarom de vraag: waar heeft de rechter in de Deliveroo-zaak (onder andere) naar gekeken?

  • Vervanging:
    Dit is een belangrijk ‘aspect’. Zoals wij al eerder geschreven hebben, is het ‘persoonlijk arbeid verrichten’ één van de onderdelen van arbeidsovereenkomsten. In de overeenkomst tussen Deliveroo en de bezorger stond dat de bezorger zich mocht laten vervangen. En ondanks dat de bezorger dat nooit deed, vond de rechter dit wel belangrijk.
  • Verandering in werkwijze:
    Deliveroo heeft in 2017 besloten dat ze de bezorger geen arbeidsovereenkomst meer aan konden bieden, maar wel een freelance-overeenkomst. De rechter tilde er zwaar aan dat er tussen die twee verschillende overeenkomsten qua werkwijze veel veranderde, zoals het mogen weigeren van ‘ritjes’ en mocht de bezorger ‘gereserveerde’ tijdvakken alsnog afmelden. Met andere woorden: de bezorger had heus wel vrijheid.
  • Bijklussen:
    Ook vond de rechter het belangrijk dat de bezorger ‘maar’ 14,26 uur per maand werkte (iets meer dan 3 uur per week). Omdat het duidelijk een ‘bijverdienste’ was, weegt dat volgens de rechter mee voor de beoordeling. Waarom de rechter dit mee liet wegen en waarom de rechter hierom stelde dat er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst, licht de rechter verder niet toe.

En nu?

En nu… eigenlijk niet zo veel. Ons advies blijft eigenlijk onveranderd, namelijk: het hangt van alles af. Deze uitspraak maakt het eigenlijk niet veel duidelijker. De rechter heeft gewoon verschillende ‘haakjes’ gehad om de freelance-overeenkomst aan op te hangen, maar die haakjes moeten er wél daadwerkelijk zijn.

Bottom line: kijk uit met het uitdelen van freelance-overeenkomsten en als je twijfelt, neem dan contact met ons op.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.