Aansprakelijkstelling algemeen

Aansprakelijkstelling algemeen

Als je schade hebt geleden door een onrechtmatige daad van een ander en je wil deze schade verhalen, dan moet je diegene aansprakelijk stellen. 

Klik op Lees Meer hieronder voor meer informatie. 

Vragen? Neem contact met ons op.

Sjors Dobbelaar

Sjors Dobbelaar

Advocaat

Maak brief

Eenmalig EUR € 19,- ex. btw

Dit is Legalloyd

Wij zijn een tech gedreven onderneming. Wij integreren software echt met advocatuur, als eerste in Nederland. Wij zijn je business partner voor transacties, contracten en strategisch advies.

Tech Focused

Wij begrijpen waar je tegenaan loopt en kunnen je als advocaat beter helpen.

Hoe wij werken

Producten

Onze advocaten werken in hun aanpak met onze in-house gebouwde geautomatiseerde oplossingen.

Bekijk producten

Ervaren

Onze advocaten werkten bij topkantoren, toezichthouders en innovatieve bedrijven.

Team

Zelf doen

Zelf doen geeft controle, controle over kosten, controle over je agenda.
Onze software stelt de vragen die elke advocaat zou moeten vragen, maar dan beter.
Aanpassingen zijn altijd mogelijk, dus perfect op maat voor jouw business.

Doorloop de vragen

in je eigen tempo en in je eigen tijd.

Assistentie

krijg je van onze gekwalificeerde helpdeskjuristen.

Download je contract

in Word als je deze nog verder wilt bewerken of in PDF om direct te tekenen via SignRequest.

Maatwerk

Maatwerk is altijd mogelijk. Het kan je beter passen. Je organisatie kan complex zijn of je hebt simpelweg liever iemand die het van je over neemt. Onze advocaten staan voor je klaar. Wij werken meestal op basis van onze eigen contracten. Wel zo efficiënt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is het?

Met deze algemene aansprakelijkstelling vanwege een onrechtmatige daad, kun je iemand aansprakelijk stellen voor de schade die hij/zij heeft veroorzaakt.

Waarom heb ik het nodig?

De LOI en Bram Moszkowicz hebben artikel 6:162 BW over de onrechtmatige daad landelijk bekend gemaakt:

Maar ook als iemand bijvoorbeeld jouw schutting kapot maakt, jouw net nieuw gekochte koekoeksklok per ongeluk laat vallen of de hond van je buurman je bijt, kan je diegene (en in het geval van de hond, jouw buurman) aansprakelijk stellen voor de schade die je loopt. Die persoon zal dan jouw schade moeten vergoeden.

Andere benamingen

-

Belangrijke tips

Welke schade komt dan voor vergoeding in aanmerking?

In principe alle schade of kosten die je niet zou hebben gehad als het voorval zich niet had voorgedaan. Dat betekent dus bijvoorbeeld de reparatiekosten voor jouw schutting of klok. In het geval van de hondenbeet, heb je waarschijnlijk medische kosten en reiskosten (naar het ziekenhuis) gemaakt. Deze kosten kun je dan verhalen op jouw buurman. Heb je een hele ernstige beet waardoor je een tijdje niet meer kon werken of huishoudelijke hulp nodig had? Dan kun je waarschijnlijk ook een vergoeding van deze kosten eisen.

Bewijs

In de aansprakelijkstelling moeten de feiten staan waaruit blijkt wat er is gebeurd waardoor je schade hebt geleden, welke schade je hebt geleden en waarom de persoon die je aansprakelijk stelt, aansprakelijk is. Het is niet nodig dat je de totale omvang van je schade al weet. In de brief kun je aangeven of de omvang van de schade al bekend is. Als eisende partij moet je bewijzen (als de andere persoon zijn aansprakelijkheid niet erkent) dat de andere persoon aansprakelijk is voor jouw schade en dat je schade hebt geleden. Het is dus van belang bewijs te verzamelen, bijvoorbeeld met foto’s, een politierapport of getuigenverklaringen. Het is daarom ook aan te raden alle bonnetjes en declaraties te bewaren en bij te houden welke onkosten je allemaal maakt.

Aangetekend

Wij raden je aan deze brief met de aangetekende post te versturen. Zo kun je bewijzen dat je een brief hebt gestuurd en wanneer.

Juridische uitleg

In artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek (BW) staat dat hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt verplicht is de schade te vergoeden die de ander dientengevolge lijdt. Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.

Maak brief

Eenmalig EUR € 19,- ex. btw

Gerelateerd

Ingebrekestelling (Wanprestatie contractuele verplichting)

Afwijzing aansprakelijkheid