Arbeidsovereenkomst DGA

Arbeidsovereenkomst DGA

Met een arbeidsovereenkomst voor een directeur(-grootaandeelhouder) leg je de afspraken vast tussen een directeur en de vennootschap van de directeur. Hierin leg je bijvoorbeeld het salaris vast, het aantal vakantiedagen en nog veel meer. Je kunt ook een managementovereenkomst opstellen voor de directeur. Let op! Dit kan alleen als de directeur een zogenoemde holding bv heeft.

Begin hiernaast met het maken van de arbeidsovereenkomst voor DGA's (of andere directeurs van bv's).

Als je nog vragen hebt, kun je meer lezen op onze blog-pagina, of contact met ons opnemen.

Sjors Dobbelaar

Sjors Dobbelaar

Advocaat

Maak Contract

Eenmalig EUR € 59,- ex. btw

Dit is Legalloyd

Wij zijn een tech gedreven onderneming. Wij integreren software echt met advocatuur, als eerste in Nederland. Wij zijn je business partner voor transacties, contracten en strategisch advies.

Tech Focused

Wij begrijpen waar je tegenaan loopt en kunnen je als advocaat beter helpen.

Hoe wij werken

Producten

Onze advocaten werken in hun aanpak met onze in-house gebouwde geautomatiseerde oplossingen.

Bekijk producten

Ervaren

Onze advocaten werkten bij topkantoren, toezichthouders en innovatieve bedrijven.

Team

Zelf doen

Zelf doen geeft controle, controle over kosten, controle over je agenda.
Onze software stelt de vragen die elke advocaat zou moeten vragen, maar dan beter.
Aanpassingen zijn altijd mogelijk, dus perfect op maat voor jouw business.

Doorloop de vragen

in je eigen tempo en in je eigen tijd.

Assistentie

krijg je van onze gekwalificeerde helpdeskjuristen.

Download je contract

in Word als je deze nog verder wilt bewerken of in PDF om direct te tekenen via SignRequest.

Maatwerk

Maatwerk is altijd mogelijk. Het kan je beter passen. Je organisatie kan complex zijn of je hebt simpelweg liever iemand die het van je over neemt. Onze advocaten staan voor je klaar. Wij werken meestal op basis van onze eigen contracten. Wel zo efficiënt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is het?

Een arbeidsovereenkomst voor een directeur(-grootaandeelhouder) gebruik je om de arbeidsvoorwaarden voor een directeur, die ook aandelen in de vennootschap houdt, zwart op wit te zetten. Je regelt bijvoorbeeld:

  • het loon van de directeur;
  • hoeveel vakantiedagen de directeur heeft;
  • of er pensioen- of arbeidsongeschiktheidsregelingen zijn.

Waarom heb ik het nodig?

Het gebeurt regelmatig dat een bestuurder een grootaandeelhouder (of zelfs enig aandeelhouder) is in de vennootschap. Toch kan hij later besluiten om meer aandelen uit te geven, of zijn bedrijf te verkopen en in dat geval is het belangrijk om de arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk zwart op wit te hebben. In dit geval kan daar namelijk geen discussie over bestaan wanneer er een conflict komt tussen de bestuurder van de vennootschap en de aandeelhouders.

Daarnaast is het hoe dan ook belangrijk om zoveel mogelijk op papier af te spreken, zodat er geen discussie over kan bestaan.

Andere benamingen

  • Arbeidsovereenkomst directeur
  • Overeenkomst bestuurder
  • Arbeidsovereenkomst bestuurder

Juridische uitleg

Elke bv heeft verplicht 'statutair bestuurders'. Deze statutair bestuurders worden in de volksmond ook wel 'directeuren' of 'managers' genoemd. Maar ook 'niet-statutair bestuurders' worden directeuren genoemd. Deze directeuren kunnen op twee manieren in dienst van de bv zijn. De eerste manier is middels een managementovereenkomst, waarbij de constructie is dat de directeur verhuurd (of: uitgeleend) wordt aan de werkmaatschappij, door een (management)holding.

De tweede manier behoeft geen constructie; de bestuurder is rechtstreeks in dienst van de vennootschap. Hier wordt altijd aangenomen dat er tussen een bestuurder en de vennootschap een arbeidsovereenkomst geldt.

Daarnaast speelt ook de vraag of er een arbeidsovereenkomst geldt tussen de vennootschap en de bestuurder als het gaat om uitkeringen, met name over de werknemersverzekeringen (Werkloosheidswet en Wet WIA, onder andere). Het UWV heeft namelijk bepaalde regels die bepalen of je wel of geen 'werknemer' bent in de zin van de werknemersverzekeringen. 

 

Maak Contract

Eenmalig EUR € 59,- ex. btw

Gerelateerd

Management-overeenkomst