{{messages[0][0]}}

Commanditaire Vennootschap contract

Met een commanditaire vennootschapscontract regel je de afspraken waaronder je samen met andere vennoten een onderneming gaat voeren. Met ons commanditaire vennootschapscontract krijg je:

 • Zekerheid: al je afspraken met je zakenpartners vastgelegd in een juridisch waterdicht en up-to-date contract.
 • Begeleding: onze wizard helpt je verder en via de chat staan onze juristen voor je klaar.
 • Digitale kluis: je contract in Word en PDF, veilig online opgeslagen in je digitale kluis.

Maak hiernaast je contract. Of lees meer over het commanditaire vennootschapscontract.

Vragen? Neem contact met ons op.

 


Lees meer

 • Opgesteld door advocaten
 • Maak je contract op maat
 • Onze helpdesk staat voor je klaar

Heeft u vragen? Bel ons!
020 303 20 24

In 3 stappen een contract maken.

Beantwoord de vragen


Reken je contract af


Ontvang direct je contract

 • of


Bekijk preview

Wat is het?

Ga je samen met een aantal partners een bedrijf oprichten? Dan kun je die samenwerking goed vormgeven met een vof, maar ook met een commanditaire vennootschap (cv). Het verschil is dat de cv naast “gewone” (beherende) vennoten ook “stille” (commanditaire) vennoten heeft. De commanditaire vennoot brengt geld in de cv en profiteert van de financiële resultaten, maar blijft verder op de achtergrond. De beherende vennoot houdt zich bezig met de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf. In het cv contract leg je afspraken vast over:

 • de inbreng van alle vennoten (iedere vennoot hoort iets in te brengen: geld, goederen, goodwill etc);
 • de verdeling van de winst;
 • de bevoegdheden van de beherende vennoten.

Waarom heb ik het nodig?

Hoewel het voor de oprichting van een cv niet verplicht is om een cv contract op te stellen (want: vormvrij), is dit wel sterk aan te raden. Elke beherende vennoot is namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de cv. Ben jij een beherende vennoot? Dan betekent dit dat de andere beherende vennoten de cv (en daarmee ook jou) kunnen binden aan schulden, waar jij dan ook in z'n geheel aansprakelijk voor bent.

Ben jij een commanditaire vennoot? Dan loop je het risico om het door jou ingebrachte geld te verliezen. Maak dus goede afspraken!

Andere benamingen

 • CV overeenkomst,
 • cv contract,
 • oprichtingsovereenkomst.

Belangrijke tips

Als je kiest voor een cv, dan kan een schuldeiser aanspraak maken op zowel het privé als het zakelijk vermogen van de beherende vennoten.

Ga je een risicovolle business beginnen? Wellicht dat je dan beter een bv kan oprichten. Neem hierover contact met ons op.

Beperk de vertegenwoordigingsbevoegdheid van elke beherende vennoot.

Spreek bijvoorbeeld af dat de handtekening van elke beherende vennoot nodig is, wanneer een van de beherende vennoten handelingen wil verrichten voor de vof die een bepaalde waarde of bedrag te boven gaan. Als je deze bevoegdheidsverdeling inschrijft bij het handelsregister, geldt deze afspraak ook tegenover derden. De afspraak is dan openbaar en derden hadden dit dus kunnen weten. Zij kunnen de cv dan niet aanspreken, omdat de overeenkomst gesloten is door een onbevoegde vennoot. 

Juridische uitleg

Met dit commanditaire vennootschapscontract (cv) kun je afspreken om samen met anderen een commanditaire vennootschap op te richten. 

Gerelateerd