Converteerbare lening

Converteerbare lening

De converteerbare lening is een lening waarbij de leensom kan worden geconverteerd in aandelen. De lening is populair onder start-ups en hun investeerders. Wij zijn specialist in begeleiding van start-ups en hebben op basis van die ervaring een model van een converteerbare lening opgesteld. Dit biedt onze converteerbare lening:

  • Zekerheid: goede afspraken met je early stage investeerders, die aansluiten op de gebruiken in de start-up markt.
  • Begeleiding: onze wizard helpt je verder en via de chat staan onze juristen voor je klaar.
  • Digitale kluis: je contract in Word en PDF, veilig online opgeslagen in je digitale kluis.

Maak hiernaast je contract. Of lees meer over de converteerbare lening.

Vragen? Neem contact met ons op.

Sjors Dobbelaar

Sjors Dobbelaar

Advocaat

Maak Contract

Eenmalig EUR € 89,- ex. btw

Dit is Legalloyd

Wij zijn een tech gedreven onderneming. Wij integreren software echt met advocatuur, als eerste in Nederland. Wij zijn je business partner voor transacties, contracten en strategisch advies.

Tech Focused

Wij begrijpen waar je tegenaan loopt en kunnen je als advocaat beter helpen.

Hoe wij werken

Producten

Onze advocaten werken in hun aanpak met onze in-house gebouwde geautomatiseerde oplossingen.

Bekijk producten

Ervaren

Onze advocaten werkten bij topkantoren, toezichthouders en innovatieve bedrijven.

Team

Zelf doen

Zelf doen geeft controle, controle over kosten, controle over je agenda.
Onze software stelt de vragen die elke advocaat zou moeten vragen, maar dan beter.
Aanpassingen zijn altijd mogelijk, dus perfect op maat voor jouw business.

Doorloop de vragen

in je eigen tempo en in je eigen tijd.

Assistentie

krijg je van onze gekwalificeerde helpdeskjuristen.

Download je contract

in Word als je deze nog verder wilt bewerken of in PDF om direct te tekenen via SignRequest.

Maatwerk

Maatwerk is altijd mogelijk. Het kan je beter passen. Je organisatie kan complex zijn of je hebt simpelweg liever iemand die het van je over neemt. Onze advocaten staan voor je klaar. Wij werken meestal op basis van onze eigen contracten. Wel zo efficiënt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is het?

Je gebruikt een converteerbare lening meestal om afspraken te maken met een early stage investeerder (dat is iemand die in een vroege fase geld uitleent aan je onderneming). Je spreekt er bijvoorbeeld in af:

  • hoeveel de onderneming van de investering leent;
  • wat de Cap is;
  • hoe lang de looptijd van de lening is.

De converteerbare lening is bij start-ups populair omdat je ermee niet in een discussie komt over de waardering van je onderneming (in een fase dat dergelijke waarderingen lastig zijn, want er zijn geen cijfers beschikbaar). Bij investeerders is de converteerbare lening populair, omdat als de onderneming failliet gaat zij de lening eventueel als verlies kunnen compenseren met andere winsten.

Waarom heb ik het nodig?

Als je voor je start-up een investering aantrekt, dan moet je de afspraken schriftelijk vastleggen. Met deze converteerbare lening heb je een market practice model te pakken voor de early stage investeringen in start-ups. Wij raden je aan om dit model samen met je investeerder in te vullen, zodat jullie beiden de overwegingen meekrijgen. Het resultaat (i.e. de overeenkomst) kun je dan beter ook nog even aan ons (of een andere advocaat of jurist) voorleggen. Want de ervaring leert dat sommige elementen uit deze overeenkomst tot veel vragen leiden.

Andere benamingen

  • Convertible;
  • Converteerbare obligatielening;
  • Convertible note.

Belangrijke tips

Gebruik deze overeenkomst voor investeringen in een vroege fase

De converteerbare lening kent vele vormen. Wij hebben bewust gekozen voor een hele eenvoudige vorm die goed geschikt is voor kleine investeringen in een vroege fase. Wanneer de omvang van de investeringen toenemen, zullen investeerders om meer waarborgen vragen – en dat is ook terecht. Dit model volstaat dan op enig moment niet meer, omdat investeerders (bijvoorbeeld) ook al tijdens de lening informatie- en inspraakrechten zouden moeten hebben.

Neem een aandeelhoudersbesluit

Voor het aangaan van een converteerbare lening is een aandeelhoudersbesluit vereist. Er wordt namelijk een recht tot het nemen van aandelen gecreëerd. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Stel stukken op over de uiteindelijke conversie

Op het moment dat de lening ook daadwerkelijk naar aandelen converteert, moet nog een reeks aan besluiten worden genomen. Het is raadzaam om bij ondertekening van de converteerbare lening hier ook al stukken voor op te stellen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Juridische uitleg

Vanuit juridisch perspectief kwalificeert de converteerbare lening als een ‘gewone’ lening. De uitlener heeft dan ook in beginsel dezelfde rechten als een uitlener bij een gewone lening. Die rechten zijn minder sterk dan de rechten van een aandeelhouder bij een BV, en daarom bedingt een investeerder vaak enkele aanvullende waarborgen (en ons model bevat deze ook).

Maak Contract

Eenmalig EUR € 89,- ex. btw