Gebruikersovereenkomst SaaS

Gebruikersovereenkomst SaaS

SaaS is een afkorting voor Software-as-a-Service en dat betekent software die via het internet wordt aangeboden en gebruikt. Met een gebruikersovereenkomst voor SaaS spreek je af onder welke voorwaarden een klant jouw software mag gaan gebruiken. Deze gebruikersovereenkomst regelt de relatie tussen jou en één specifieke klant. Deze gebruikersovereenkomst is vooral geschikt voor aanbieders met een beperkt aantal (relatief grote) klanten. In zo'n situatie kan het namelijk prettig zijn steeds een individuele overeenkomst aan te gaan.

Wanneer je een veelvoud van kleine gebruikers hebt, kan het zijn dat je aan enkel de algemene voorwaarden SaaS al genoeg hebt. In zo'n geval hoef je dus alleen deze te hanteren. Maar het komt ook voor dat aanbieders zowel algemene voorwaarden, als een gebruikersovereenkomst voor hun SaaS hanteren. In zo'n geval zullen beide van toepassing zijn op de overeenkomst en bepaalt de gebruikersovereenkomst samen met de algemene voorwaarden de relatie tussen aanbieder en klant.

Het is ook mogelijk bij ons de algemene voorwaarden SaaS op te stellen.

 

Maak hiernaast je contract. Of lees hieronder meer over de gebruikersovereenkomst voor SaaS.

Vragen? Neem contact met ons op.

Sjors Dobbelaar

Sjors Dobbelaar

Advocaat

Maak Contract

Eenmalig EUR € 79,- ex. btw

Dit is Legalloyd

Wij zijn een tech gedreven onderneming. Wij integreren software echt met advocatuur, als eerste in Nederland. Wij zijn je business partner voor transacties, contracten en strategisch advies.

Tech Focused

Wij begrijpen waar je tegenaan loopt en kunnen je als advocaat beter helpen.

Hoe wij werken

Producten

Onze advocaten werken in hun aanpak met onze in-house gebouwde geautomatiseerde oplossingen.

Bekijk producten

Ervaren

Onze advocaten werkten bij topkantoren, toezichthouders en innovatieve bedrijven.

Team

Zelf doen

Zelf doen geeft controle, controle over kosten, controle over je agenda.
Onze software stelt de vragen die elke advocaat zou moeten vragen, maar dan beter.
Aanpassingen zijn altijd mogelijk, dus perfect op maat voor jouw business.

Doorloop de vragen

in je eigen tempo en in je eigen tijd.

Assistentie

krijg je van onze gekwalificeerde helpdeskjuristen.

Download je contract

in Word als je deze nog verder wilt bewerken of in PDF om direct te tekenen via SignRequest.

Maatwerk

Maatwerk is altijd mogelijk. Het kan je beter passen. Je organisatie kan complex zijn of je hebt simpelweg liever iemand die het van je over neemt. Onze advocaten staan voor je klaar. Wij werken meestal op basis van onze eigen contracten. Wel zo efficiënt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is het?

Met deze Gebruikersovereenkomst voor SaaS kun jij (de leverancier van de software) de afspraken en voorwaarden vastleggen waaronder je klant jouw software mag gaan gebruiken. SaaS is een afkorting voor Software-as-a-Service en dat betekent software die via het internet wordt aangeboden en gebruikt. Het programma wordt dus niet op de computer van de klant geïnstalleerd en de klant betaalt alleen voor het gebruik ervan.

Waarom heb ik het nodig?

In deze overeenkomst maak je afspraken over:

  • de prijs;
  • de werking van de software;
  • welke licentie die de gebruiker krijgt;
  • onderhoud aan de software;
  • de procedure bij storingen;
  • de rechten en plichten van de gebruikers;
  • hoe wordt omgegaan met data van gebruikers;
  • aansprakelijkheid.

Andere benamingen

Terms of Use, Software overeenkomst, Software as a service overeenkomst, SaaS-contract.

Belangrijke tips

Controleer de overeenkomst goed.

Omdat de ene SaaS de andere SaaS niet is, zijn in deze overeenkomst veel variabelen opgenomen. Zo kun je deze overeenkomst zoveel mogelijk aanpassen aan jouw situatie. Toch kan het zo zijn (doordat er zoveel verschillende soorten software bestaan en zullen worden ontwikkeld) dat er een bepaling aan deze overeenkomst moet worden toegevoegd. Wij raden je dan ook aan de overeenkomst kritisch door te lezen en de overeenkomst eventueel aan onze juristen voor te leggen.

Stel eventueel ook de Service Level Agreement of de Algemene Voorwaarden voor Saas op.

Die kun je dan ook van toepassing verklaring in deze overeenkomst. Met een Service Level Agreement (SLA) maak je afspraken over de beschikbaarheid van de software, onderhoud aan de software en de procedure bij storingen. 

De algemene voorwaarden beschrijven in detail wat precies de rechten en verplichtingen van contractspartijen zijn. Let wel op: sluit je met iedere gebruiker een individuele overeenkomst af? Dan zijn deze voorwaarden absoluut niet noodzakelijk. Het kan er echter wel voor zorgen dat je een stuk minder hoeft te regelen in de gebruikersovereenkomst. Wat al in de algemene voorwaarden geregeld is zal namelijk niet nog een keer opgenomen moeten worden in een gebruikersovereenkomst.
Wil je meer informatie over de werking van algemene voorwaarden? klik dan hier.

Met SaaS worden meestal persoonsgegevens verzamelt en verwerkt. In dat geval ben je verplicht een privacy statement en Verwerkersovereenkomst op te stellen.

Persoonsgegevens zijn bijvoorbeeld naam- en adresgegevens, maar ook een e-mailadres. Verzamel jij die gegevens? Dan ben je volgens de wet verplicht een Privacy Policy op te stellen. Worden die gegevens echter ook verwerkt (bijvoorbeeld doordat jouw klant gebruik maakt van je software om facturen voor zijn klanten te maken, hetgeen pas kan nadat hij de gegevens in de software heeft opgeslagen en op de juiste knoppen drukt)? Dan ben je ook verplicht een Verwerkersovereenkomst  op te stellen! Omdat deze overeenkomst volgens de wet apart moet worden afgesloten, kun je er niet voor kiezen deze afspraken in de Gebruikersovereenkomst voor SaaS vast te leggen. De verwerkersovereenkomst moet je dus naast deze gebruikersovereenkomst opstellen.

Let op! Je wilt dat de verwerkersovereenkomst net zo lang loopt als de SaaS-overeenkomst. Spreek dus af dat de verwerkersovereenkomst pas eindigt als de SaaS-overeenkomst ook eindigt.

Juridische uitleg

Een SaaS overeenkomst is een gewone contractuele overeenkomst. Er is geen speciaal ICT recht in Nederland, maar er is wel een praktijk ontwikkeld waar specifieke bepalingen voor ICT contracten steeds terugkomen. SaaS overeenkomsten combineren vaak elementen over hosting, licentie, intellectueel eigendom, databescherming en algemene gebruikersvoorwaarden.

Maak Contract

Eenmalig EUR € 79,- ex. btw