Geldleenovereenkomst

Geldleenovereenkomst

Met een leningovereenkomst maakt u duidelijke afspraken over de hoogte van de lening, de betaling van rente en aflossingen, etc. Ook voor kleinere leningen raden wij aan om altijd de afspraken vast te leggen.

Kies hiernaast de geldleenovereenkomst die je nodig hebt. Of lees hieronder meer info over de leningovereenkomst.

Vragen? Neem contact met ons op.

Dit is Legalloyd

Wij zijn een tech gedreven onderneming. Wij integreren software echt met advocatuur, als eerste in Nederland. Wij zijn je business partner voor transacties, contracten en strategisch advies.

Tech Focused

Wij begrijpen waar je tegenaan loopt en kunnen je als advocaat beter helpen.

Hoe wij werken

Producten

Onze advocaten werken in hun aanpak met onze in-house gebouwde geautomatiseerde oplossingen.

Bekijk producten

Ervaren

Onze advocaten werkten bij topkantoren, toezichthouders en innovatieve bedrijven.

Team

Zelf doen

Zelf doen geeft controle, controle over kosten, controle over je agenda.
Onze software stelt de vragen die elke advocaat zou moeten vragen, maar dan beter.
Aanpassingen zijn altijd mogelijk, dus perfect op maat voor jouw business.

Doorloop de vragen

in je eigen tempo en in je eigen tijd.

Assistentie

krijg je van onze gekwalificeerde helpdeskjuristen.

Download je contract

in Word als je deze nog verder wilt bewerken of in PDF om direct te tekenen via SignRequest.

Maatwerk

Maatwerk is altijd mogelijk. Het kan je beter passen. Je organisatie kan complex zijn of je hebt simpelweg liever iemand die het van je over neemt. Onze advocaten staan voor je klaar. Wij werken meestal op basis van onze eigen contracten. Wel zo efficiënt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is het?

Een geldleningovereenkomst regelt een aantal basisafspraken tussen de uitlener en de inlener zoals de hoogte van de rente en de aflossingstermijnen. De overeenkomst legt ook vast wat er gebeurt als de lening niet op tijd wordt terugbetaald of er een rentebetaling wordt gemist.

Waarom heb ik het nodig?

Leningen tussen twee zakenpartners of tussen particulieren worden vaak niet vastgelegd. Er onstaat dan regelmatig discussie over de afspraken of het bestaan van de lening kan zelfs worden ontkent! Een eenvoudige overeenkomst voorkomt een hoop problemen. Papier is immer minder vergeetachtig van de persoon.

Ook voor professionele partijen zoals investeerders geeft de leningovereenkomst van Legalloyd een goede basis. Op zoek naar een converteerbare lening? Ook daar kunnen wij bij helpen. Neem dan contact met ons op. 

Andere benamingen

  • Geldleningsovereenkomst
  • Leningsovereenkomst

Belangrijke tips

Betalingsschema

Het kan veel helderheid geven als de partijen bij de overeenkomst een volledig betalingsschema opstellen. Zeker als de lening bijvoobeeld het eerste jaar niet hoeft te worden afgelost, maar er wel rente moet worden betaald, of andersom. 

Hoogte van de rente

De hoogte van de rente is ook belangrijk. Deze moet "zakelijk" zijn anders kan de Belastingdienst de lening beschouwen als een schenking en is schenkbelasting verschuldigd. Wat "zakelijk" is verschilt van jaar op jaar en is ook afhankelijk van het risicoprofiel van de lening. Heb je hier vragen over neem dan contact met ons op. 

"Cumulatieve" rente

Let ook op als je kiest om de rente "cumulatief" te laten lopen. Een rekenvoorbeeld:

Lening is 100 euro.

De rente is 10% "cumulatief".

Het eerste jaar hoeft er niet te worden afgelost. 

De rente wordt het eerste jaar berekend over de hoofdsom van 100 euro = 10 euro rente

Vanaf het tweede jaar wordt de rente berekend over de hoofdsom inclusief niet betaalde rente: dus 10% over 110 euro.

Onderpand en zekerheid

Voor grote bedragen wordt vaak zekerheid tot terugbetaling van de lening gevraagd. Denk aan de hypothecaire lening voor de aankoop van een huis. Maar ook andere leningen kunnen zekerheden bevatten. Bijvoorbeeld over de voorraad van de schuldenaar of over de aandelen van de onderneming van de schuldenaar. Wil je meer zekerheid inbouwen in de leningovereenkomst? Neem dan contact met ons op.

Registratie of notarieel vastleggen

Om de rechtspositie tussen de partijen nog sterker vast te leggen kan je ervoor kiezen om de lening te registreren bij de Belastingdienst of vast te laten leggen bij de notaris.

Juridische uitleg

Bij leningovereenkomsten komen veel rechtsgebieden bij elkaar zoals contractenrecht, verbintenissenrecht, goederenrecht en het heeft ook vaak fiscale aspecten. Gaat het om een groot bedrag of wil je specifieke afspraken opnemen, win dan altijd even advies in bij ons.