Koopovereenkomst voor aandelen in een BV

Koopovereenkomst voor aandelen in een BV

In een koopovereenkomst voor aandelen leg je alle afspraken tussen de koper en verkoper goed vast.

Belangrijke informatie!

Voordat je begint met het maken van je koopovereenkomst, is het belangrijk om het volgende te weten:

Saai en technisch, maar voor dit contract belangrijk: in juridische zin bestaat een "koop" uit twee onderdelen: de koop(afspraken) en de levering. Aandelen (van een BV) zijn (net als een huis) alleen te leveren met hulp van een notaris.

Omdat er veel regels hangen aan het verkopen van aandelen in een BV, is deze koopovereenkomst alleen geschikt als de verkoper de enig aandeelhouder is van de BV. Mochten er meerdere aandeelhouders zijn, helpen we je natuurlijk graag verder.


Lees meer

  • Opgesteld door advocaten
  • Maak je contract op maat
  • Onze helpdesk staat voor je klaar

Heeft u vragen? Bel ons!
020 303 20 24

In 3 stappen een contract maken.

Beantwoord de vragen


Reken je contract af


Ontvang direct je contract

  • of


Bekijk preview

De advocaat achter dit contract

Mr. Sjors Dobbelaar

Wat is het?

Het kopen van aandelen in een BV bestaat uit twee fases; het maken van de afspraken die met de verkoop te maken hebben en de overdracht bij de notaris. Deze koopovereenkomst helpt je met de eerste fase, het maken van bepaalde afspraken. Afspraken die je in zo'n koopovereenkomst bijvoorbeeld maakt, zijn:

  • de garanties die de verkoper geeft;
  • hoe de administratie van de BV ervoor staat; en natuurlijk
  • de verkoopprijs.

Waarom heb ik het nodig?

Het is belangrijk om de afspraken rondom de verkoop van aandelen goed vast te leggen. Door de afspraken vast te leggen is het voor de koper en de verkoper duidelijk wat er van ze verwacht wordt. Ook staan in de koopovereenkomst bepaalde afspraken over het "afketsen" van de koop onder bepaalde voorwaarden, die je niet kunt inroepen als je dit niet duidelijk hebt afgesproken.

Belangrijk

Overdracht bij de notaris
Dit contract is een compleet rechtsgeldig koopcontract, maar je kunt de aandelen alleen "bij notariële akte" leveren. Dat houdt in dat de aandelen alleen overgedragen kunnen worden bij de notaris. Met alleen dit contract en het betalen van de koopprijs, zijn de aandelen dus nog niet "overgegaan op de nieuwe eigenaar".

Contract alleen voor één aandeelhouder
Aan het (ver)kopen van aandelen zitten veel haken en ogen. Er staan regels over de verkoop van aandelen van een BV in de wet, maar er kunnen ook afspraken gemaakt zijn in de statuten of de aandeelhoudersovereenkomst van de BV. Daarom is het lastig om aandelen te verkopen, wanneer er meerder aandeelhouders zijn. Mocht je aandelen (ver)kopen van een BV waar meerdere aandeelhouders zijn, neem dan contact met ons op.

Gerelateerd