{{messages[0][0]}}

Licentieovereenkomst voor een model

Met de licentieovereenkomst voor een model geeft de eigenaar van een model (de modelhouder) een ander toestemming om het model gebruiken. Dit kan een tekening zijn of een 3D model, zoals de vormgeving van een product. De licentiegever kan in deze overeenkomst een exclusieve of een niet-exclusieve licentie verlenen tegen een licentievergoeding.

 

Maak hiernaast je contract. 

Vragen? Neem contact met ons op.


Lees meer

  • Opgesteld door advocaten
  • Maak je contract op maat
  • Onze helpdesk staat voor je klaar

Heeft u vragen? Bel ons!
020 303 20 24

In 3 stappen een contract maken.

Beantwoord de vragen


Reken je contract af


Ontvang direct je contract

  • of


Bekijk preview

Wat is het?

Met de licentieovereenkomst voor een model geeft de modelhouder een ander (de licentienemer) toestemming om zijn geregistreerde model te gebruiken. Het kan een tekening zijn (zoals het patroon op een kledingstof (2-dimensionaal)) of echt een model (zoals de vormgeving van een stoel (3-dimensionaal)).

Waarom heb ik het nodig?

Zonder een licentie mag een derde geen gebruik maken van het model van een ander. Het is niet verplicht om een modellicentie in een overeenkomst vast te leggen, maar uiteraard wel zeer aan te raden vanwege de bewijsfucntie. 

Andere benamingen

  • Licentiecontract voor een model
  • Modellicentie overeenkomst. 

Belangrijke tips

Schrijf de modellicentie in in het register.

Het is niet verplicht dat je de licentie inschrijft, maar wel zeer aan te raden. Een niet-ingeschreven licentie heeft namelijk geen werking tegenover derden. 

Bij een licentie blijft het eigendom van het model bij de modelhouder.

Bij de overdacht van een model wordt de ontvanger (de koper) de nieuwe eigenaar (zie gerelateerde documenten).

Juridische uitleg

Bij een licentieovereenkomst geeft de eigenaar van een model aan een ander de toestemming om het model te gebruiken. In deze overeenkomst gebeurt dit tegen een licentievergoeding. De licentiegever kan in deze overeenkomst een exclusieve of een niet-exclusieve licentie verlenen. De licentienemer die een exclusief recht krijgt op de modelrechten, mag alsenige het model gebruiken binnen een bepaald gebied.

Gerelateerd