Sommatiebrief tot staken merkinbreuk

Sommatiebrief tot staken merkinbreuk

Met deze "sommatiebrief tot staken merkinbreuk" kun je (als merkhouder zelf óf namens de merkhouder) de persoon die inbreuk maakt op het merkrecht (de inbreukmaker) verzoeken de inbreuk te staken en gestaakt te houden.

Maak hiernaast je sommatiebrief.

 

Vragen? Neem contact met ons op.

Sjors Dobbelaar

Sjors Dobbelaar

Advocaat

Maak brief

Eenmalig EUR € 49,- ex. btw

Dit is Legalloyd

Wij zijn een tech gedreven onderneming. Wij integreren software echt met advocatuur, als eerste in Nederland. Wij zijn je business partner voor transacties, contracten en strategisch advies.

Tech Focused

Wij begrijpen waar je tegenaan loopt en kunnen je als advocaat beter helpen.

Hoe wij werken

Producten

Onze advocaten werken in hun aanpak met onze in-house gebouwde geautomatiseerde oplossingen.

Bekijk producten

Ervaren

Onze advocaten werkten bij topkantoren, toezichthouders en innovatieve bedrijven.

Team

Zelf doen

Zelf doen geeft controle, controle over kosten, controle over je agenda.
Onze software stelt de vragen die elke advocaat zou moeten vragen, maar dan beter.
Aanpassingen zijn altijd mogelijk, dus perfect op maat voor jouw business.

Doorloop de vragen

in je eigen tempo en in je eigen tijd.

Assistentie

krijg je van onze gekwalificeerde helpdeskjuristen.

Download je contract

in Word als je deze nog verder wilt bewerken of in PDF om direct te tekenen via SignRequest.

Maatwerk

Maatwerk is altijd mogelijk. Het kan je beter passen. Je organisatie kan complex zijn of je hebt simpelweg liever iemand die het van je over neemt. Onze advocaten staan voor je klaar. Wij werken meestal op basis van onze eigen contracten. Wel zo efficiënt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is het?

Je stuurt deze sommatiebrief als een waarschuwing, wanneer je niet direct een gerechtelijke procedure wilt starten (om zo kosten en moeite te besparen). In de sommatiebrief kun je aangeven om wat voor soort inbreuk het gaat, op welke termijn de inbreuk moet stoppen en wat de hoogte van de eventuele schadevergoeding is.

Waarom heb ik het nodig?

Een sommatiebrief is een effectief middel om een merkinbreuk te stoppen. De kosten en moeite voor een gerechtelijke procedure worden op deze manier bespaard. Als er duidelijk sprake is van een inbreuk zal de partij aan wie je de brief stuurt sneller geneigd zijn om mee te werken aan het gesommeerde, dan dat hij het laat aankomen op een procedure. Als de andere partij deze procedure verliest, dan kan het zo zijn dat hij de kosten die jij hebt gemaakt voor bijvoorbeeld een advocaat moet vergoeden. 

Andere benamingen

 • klachtbrief
 • sommatie

Belangrijke tips

Verstuur de sommatiebrief aangetekend en per mail

Verstuur de sommatiebrief aangetekend en per mail. Zo weet je zeker dat de sommatie de andere partij heeft bereikt.

Checklist

Naast deze dubbele versturing zijn er nog enkele andere zaken waar je goed aandacht aan moet besteden voordat je deze brief verstuurt. Merkinbreuk is namelijk geen rechttoe rechtaan zaak, er zijn een aantal punten die je vooraf goed moet checken.

 • In welke klassen staat het merk geregistreerd? Een merk kan geregistreerd worden voor een verschillend aantal klassen. In totaal zijn er 45 verschillende klassen die allemaal een nummer hebben gekregen, 1-34 voor goederen en 34-45 voor diensten. Voor welke klasse(n) jouw merk staat geregistreerd kun je vinden in het uittreksel van de registratie. Op de website van TMclass vind je meer informatie over de verschillende registratieklassen.
 • Wat is de geografische strekking van het geregistreerde merk?
 • Biedt de inbreukmaker een gelijk of soortgelijk product of dienst aan? Het is belangrijk dat de producten of diensten in bepaalde mate op elkaar lijken, ze hoeven dus niet honderd procent gelijk te zijn!
 • Is er sprake van een verwarringsgevaar? Je moet je afvragen tot in welke mate het merk lijkt op het door jouw aangeboden merk. Dit kun je toetsen aan de hand van de volgende criteria:
  • ‘Visueel’: kan de klant de merken in eerste oogopslag makkelijk onderscheiden?
  • ‘Auditief’: tot op welke hoogte lijkt de gebruikte naam wat betreft klankbeeld op die van jou? (bijvoorbeeld ‘Legalloyd’ en ‘Legallog’)
  • ‘Begripsmatig’: lijkt de algehele ‘boodschap’ die van het merk uitgaat op die van jou?

Kom je na het doorlopen van deze stappen tot de conclusie dat inderdaad de nodige verwarring tussen beide merken ontstaat? Dan is een sommatiebrief een goede stap om een einde te maken aan de inbreuk.

Juridische uitleg

Een merk is een teken, dat gebruikt wordt om waren of diensten van een onderneming te onderscheiden. In zaken over merkinbreuk gaat het om de schending van een geregistreerd merk door een ander die hier onrechtmatig gebruik van maakt. Je kunt dus alleen een zaak starten wanneer je zelf je merk hebt geregistreerd. Als het merk geregistreerd is dan is het voor de wet belangrijk tot in welke mate er verwarring ontstaat bij de consument (doordat de consument de merken moeilijk uit elkaar kan houden). Hoe groter de mate van verwarring die ontstaat, des te groter is de kans dat een schending van het geregistreerde merk wordt vastgesteld. Om er zeker van te zijn dat je een gegronde zaak hebt kun je de bovenstaande checklist doorlopen.

Maak brief

Eenmalig EUR € 49,- ex. btw