Vof contract

Vof contract

Met een vof contract regel je de afspraken waaronder je samen met andere vennoten een onderneming gaat drijven. Met ons vof contract krijg je:

  • Zekerheid: dat de afspraken met je vennoten goed zijn vastgelegd in een waterdicht en up-to-date contract.
  • Begeleiding: onze wizard helpt je verder en via de chat staan onze juristen voor je klaar.
  • Digitale kluis: je contract in Word en PDF, veilig online opgeslagen in je digitale kluis.

Kies hiernaast welk vof contract je nodig hebt. Of lees hieronder meer info over het vof contract.

Vragen? Neem contact met ons op.

Dit is Legalloyd

Wij zijn een tech gedreven onderneming. Wij integreren software echt met advocatuur, als eerste in Nederland. Wij zijn je business partner voor transacties, contracten en strategisch advies.

Tech Focused

Wij begrijpen waar je tegenaan loopt en kunnen je als advocaat beter helpen.

Hoe wij werken

Producten

Onze advocaten werken in hun aanpak met onze in-house gebouwde geautomatiseerde oplossingen.

Bekijk producten

Ervaren

Onze advocaten werkten bij topkantoren, toezichthouders en innovatieve bedrijven.

Team

Zelf doen

Zelf doen geeft controle, controle over kosten, controle over je agenda.
Onze software stelt de vragen die elke advocaat zou moeten vragen, maar dan beter.
Aanpassingen zijn altijd mogelijk, dus perfect op maat voor jouw business.

Doorloop de vragen

in je eigen tempo en in je eigen tijd.

Assistentie

krijg je van onze gekwalificeerde helpdeskjuristen.

Download je contract

in Word als je deze nog verder wilt bewerken of in PDF om direct te tekenen via SignRequest.

Maatwerk

Maatwerk is altijd mogelijk. Het kan je beter passen. Je organisatie kan complex zijn of je hebt simpelweg liever iemand die het van je over neemt. Onze advocaten staan voor je klaar. Wij werken meestal op basis van onze eigen contracten. Wel zo efficiënt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is het?

Om samen te werken in een vennootschap onder firma, kun je het best je afspraken vastleggen in een vof contract. Je kunt in een vof contract bijvoorbeeld afspraken neerleggen over:

  • de inbreng van de vennoten
  • de verdeling van de winst
  • de bevoegdheden van de vennoten

Waarom heb ik het nodig?

Het is voor de oprichting van een vennootschap onder firma niet verplicht om een vof contract op te stellen. Toch raden we het wel sterk aan.

Ten eerste is elke vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof. Dit houdt in dat je mede-vennoten jou kunnen binden aan schulden. Schuldeisers kunnen deze schuld verhalen op je privévermogen. Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken met je vennoten.

Ten tweede is het voor elke vorm van samenwerking belangrijk om goede afspraken op papier te zetten. Dit verkleint de kans op discussies achteraf. Daarnaast is het ook duidelijk wat jullie over en weer van elkaar kunnen verwachten.

Andere benamingen

  • Oprichtingsovereenkomst vennootschap onder firma
  • Vof overeenkomst
  • Vennootschapscontract

Belangrijke tips

Beperk de vertegenwoordigingsbevoegdheid

Je kunt in het vof contract bijvoorbeeld afspreken dat jouw handtekening ook nodig is in bepaalde gevallen. Te denken valt hierbij aan een transactie van een bepaald bedrag. Deze bevoegdheidsverdeling kun je in het handelsregister inschrijven. Als je dit doet, bescherm je de vof voor bepaalde aanspraken. Als een onbevoegde vennoot dan een transactie doet die hij niet mocht doen, kan dit tegenover een derde ingeroepen worden.

Misschien past een bv beter bij je

Een vof is een samenwerking tussen ondernemers. Daarvoor hoeft niets afgesproken te zijn. Dit is laagdrempelig en dus gemakkelijk op te richten. Maar er zitten ook risico's aan verbonden: schuldeisers kunnen namelijk aanspraak maken op je privévermogen. Mocht je je op een risicovolle markt begeven, is het misschien verstandiger om een bv op te richten. Een bv moet aan meer regeltjes voldoen, waardoor het duurder is, maar het is wel een 'schild' tussen je schuldeisers en je privévermogen. Je kunt hierover altijd contact met ons opnemen.

Juridische uitleg

Een vof is een zogenoemde personenvennootschap. Dit houdt in dat het een samenwerking is tussen personen en niet zelf rechtspersoonlijkheid heeft. De vof is volgens de wet 'niets'. Het is een overeenkomst die tussen samenwerkende ondernemers (de vennoten) geldt. Dat is ook de reden dat de 'schuld van de vof' eigenlijk betekent: 'de schuld van de vennoten'.