Legalloyd Blog - Auteursrecht op foto’s: waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Auteursrecht op foto’s: waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Auteursrecht op foto’s: waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Wil je zichtbaar zijn voor potentiële klanten? In deze tijd heb je bijna geen keuze en móét je wel online actief zijn. En voor de juiste uitstraling heb je goede afbeeldingen nodig. Maar professionele foto’s zijn duur en stockfoto’s zijn lang niet altijd gratis. Dan maar gewoon afbeeldingen van het internet plukken? Wij raden het af! In principe rust er op dergelijke afbeeldingen namelijk auteursrecht. Met als mogelijke consequentie dat je tegen forse claims aanloopt. 
 

Wat betekent auteursrecht eigenlijk precies?

Auteursrecht houdt in dat de ‘maker’ bescherming krijgt over wat hij of zij heeft gemaakt. Dit kunnen foto’s zijn, maar bijvoorbeeld ook teksten of muziek. Als je zelf deze foto’s maakt of de teksten schrijft, dan verkrijg je het auteursrecht op dit werk. Aan de hand van dit recht kun je zelf bepalen wat er met dit werk gebeurt.

Als je zelf een foto hebt gemaakt, kun je deze zonder problemen publiceren op het internet. Dit geldt alleen niet voor foto’s die door anderen zijn gemaakt. Je kunt ervan uitgaan dat elke foto op het internet auteursrechtelijk is beschermd, tenzij uitdrukkelijk anders staat vermeld. Dergelijke foto's mag je dus alleen gebruiken wanneer je schriftelijke toestemming hebt van de desbetreffende 'maker'. Als auteursrechthebbende kun je iemand ook toestemming geven om je werk (foto, boek, programma) te gebruiken via een licentieovereenkomst. In deze overeenkomst kun je bijvoorbeeld afspreken dat degene die het werk mag gebruiken een bepaalde vergoeding aan de maker moet betalen. 

Geen tijd, geen toereikend budget... Hoe kom ik wél aan foto’s?

Gelukkig kun je op verschillende websites foto’s vinden waar geen auteursrecht op rust. Dit noemen we in de praktijk ook wel stockfoto's. 

Je wilt natuurlijk wel kwalitatieve foto’s op je website, maar vaak kun je vanwege een gebrek aan tijd niet zelf de plaatjes schieten. Stockfoto’s zijn daarom de ideale oplossing voor deze situatie. Op deze foto's rust geen auteursrecht, en ze zijn op verschillende websites te vinden.

Het voordeel hiervan is dat je op een legale, snelle en redelijk goedkope manier aan hoogwaardige afbeeldingen kunt komen. Door het grote aanbod is het gemakkelijk om foto’s te vinden die passen bij jouw huisstijl. Daarnaast betaal je eenmalig voor het gebruiksrecht ervan. Soms zijn deze foto’s zelfs helemaal gratis! Naast Pixabay - waar je meer dan 2 miljoen afbeeldingen kunt vinden -  zijn Pexels en Shutterstock ook goede opties voor stockfoto's. 

Het enige nadeel is dat iedereen toegang heeft tot deze stockfoto's, wat afdoet aan de exclusiviteit daarvan. Wil jouw bedrijf met het hoofd boven het maaiveld uitsteken? Investeer dan in een (ervaren) fotograaf of laat je eigen creativiteit de vrije loop! 

Help, mijn auteursrecht is geschonden! Wat nu?

Ben jij nou juist de ‘maker’ en is jouw auteursrecht geschonden? Dan kun je verdere verspreiding laten verbieden en eventueel een schadevergoeding vorderen. Welke stappen moet je dan zetten?

  • Stap 1 - Verzamel bewijs
    Om ervoor te zorgen dat jouw werk niet verder wordt verspreid moet je allereerst bewijs verzamelen van de inbreuk. 
     

  • Stap 2 - Onderhandel
    Als het lukt om de inbreukmaker te benaderen, probeer er dan eerst samen uit te komen. Wil je nog wat verder gaan? Of werkt de ander niet mee? Dan is het misschien tijd voor de volgende stap.

  • Stap 3 - Schadevergoeding eisen
    Het is belangrijk om de schade vast te stellen. De schadevergoeding wordt onder andere vastgesteld aan de hand van gemiste inkomsten, ook wel de gederfde winst. Beantwoord voor jezelf de volgende vraag: wat zou ik hebben gevraagd als iemand de foto met mijn toestemming mocht gebruiken?

Is jouw auteursrecht geschonden of wil je meer informatie? Neem contact met ons op om de juiste juridische stappen te ondernemen.
 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.