Legalloyd Blog - De Digital Services Act deel 2; wat moet je weten over notice-and-action?

De Digital Services Act deel 2; wat moet je weten over notice-and-action?

Stel je voor dat je een grote, bruisende markt beheert, waar mensen van over de hele wereld samenkomen om hun waardevolle spullen te verkopen. Er is echter een uitdaging: af en toe verschijnen er enkele ongewenste kraampjes met twijfelachtige waren. Wat doe je in zo'n geval? Hoe zorg je ervoor dat de markt schoon en veilig blijft voor iedereen?

In deze blog zullen we je meenemen naar de online wereld, waar een vergelijkbaar 'notice-and-action' mechanisme nodig en verplicht is om ongewenste content op jouw platform te beheren. De Digital Services Act (DSA) legt de verantwoordelijkheid bij hostingdiensten en online platforms om dit mechanisme in te stellen. Als jij content van gebruikers opslaat moet je een notice-and action mechanisme instellen om aan de DSA te voldoen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Het belang van het notice-and-action mechanisme

Als je een online platform aanbiedt, kan het voorkomen dat gebruikers illegale content plaatsen. Of het nu gaat om schending van auteursrechten, haatdragende taal, het oproepen tot geweld of andere illegale content, het is van cruciaal belang om dit aan te kunnen pakken.

Het is natuurlijk niet te doen om alle content op je platform te controleren. De DSA geeft dan ook geen actieve onderzoeksplicht om illegale content op te sporen. Als er illegale content op jouw platform staat, maakt dit je nog niet direct aansprakelijk.

Wel ben je verplicht om gebruikers in staat te stellen om illegale content te melden. Dit doe je door een notice-and-action mechanisme in te stellen. Als je vervolgens een melding krijgt van illegale content ben je verplicht om daar naar te handelen. Doe je dit niet, dan kun je wél aansprakelijk worden gesteld voor de illegale content op jouw platform.

Soms zul je ook content willen verwijderen die niet in strijd is met de wet, maar je liever toch niet op je platform wil hebben. Denk hierbij aan naaktbeelden, die zijn niet illegaal, maar worden toch door veel platforms verwijderd wegens strijd met hun algemene voorwaarden. In onze blog [link toevoegen] kun je meer lezen over wat er precies valt onder ‘illegale content’.

 

Waar moet het notice-and-action mechanisme aan voldoen?

Het notice-and-action mechanisme moet in ieder geval aan de volgende vereisten voldoen:

  • Duidelijke meldingen: Als iemand van mening is dat er illegale inhoud op jouw platform staat, moet deze persoon een melding kunnen indienen. De melding moet goed onderbouwd en duidelijk zijn, met een motivering waarom de inhoud als illegaal wordt beschouwd.
     
  • Exacte locatie: Het is van cruciaal belang dat de melder de exacte locatie van de vermeende illegale inhoud kan opgeven, zoals de specifieke URL. Als dit niet voldoende is om de inhoud te identificeren, kan aanvullende informatie nodig zijn.
     
  • Identificatie: De melder moet zijn of haar naam en e-mailadres verstrekken in de melding, tenzij de illegale inhoud verband houdt met specifieke strafbare feiten.
     
  • Goede trouw: De melder moet verklaren dat hij of zij te goeder trouw gelooft dat de verstrekte informatie accuraat en volledig is.

Voor alle punten geldt een wederzijdse verplichting; de persoon die melding maakt moet deze informatie verstrekken, maar je moet het voor deze persoon ook mogelijk en makkelijk maken om dit te doen.

Hoe ga je om met een melding?

Na het ontvangen van een melding moet je onmiddellijk een ontvangstbevestiging te sturen. Het biedt geruststelling aan de melder als hij weet dat de melding in behandeling is genomen.

Vervolgens is het van groot belang om snel beslissingen te nemen met betrekking tot de vermeende illegale inhoud en de melder én de plaatser van de content op de hoogte te stellen van de genomen beslissing. Bied ook duidelijkheid over welke stappen de melder kan ondernemen als hij of zij het niet eens is met je beslissing. Zie hiervoor ook onze blog over klachten en geschillen in het DSA-tijdperk.

Dit hele proces van meldingen verwerken en beslissingen nemen moet zorgvuldig, niet-willekeurig en objectief gebeuren. Als je geautomatiseerde hulpmiddelen gebruikt, dien je de melder hiervan op de hoogte te brengen.

 

Tot slot

Kort samengevat heb je als platform de verantwoordelijkheid om illegale inhoud aan te pakken en het notice-and-action mechanisme is hiervoor een essentieel instrument. Door dit in te voeren geef je je gebruikers de mogelijkheid om meldingen te maken van illegale content. Zo draag je bij aan een veilige en rechtvaardige online omgeving.

 

Valt jouw onderneming onder de DSA? Lees dan vooral ook de andere blogs in deze serie over de DSA. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om te weten hoe je aan de DSA voldoet. Om dit minder ingewikkeld te maken zetten wij in deze blogserie uiteen hoe je je voorbereidt op de nieuwe regels uit de DSA:

 

Denk je na het lezen van deze blog dat jouw onderneming misschien onder de Digital Services Act valt? En wil jij weten hoe jij jouw onderneming het beste kan voorbereiden op deze nieuwe wetgeving? Neem dan contact op met Legalloyd Advocaten & Legal Tech. Wij hebben veel ervaring in het opstellen van algemene voorwaarden voor online platforms.  

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.