Aandeelhoudersovereenkomst

Aandeelhoudersovereenkomst

Met een aandeelhoudersovereenkomst kun je bij de oprichting van je onderneming afspraken maken met je mede-aandeelhouders over jullie samenwerking. De aandeelhoudersovereenkomst is een aanvulling op de statuten. Ook afspraken tussen ondernemer en investeerders worden meestal vastgelegd in de aandeelhoudersovereenkomst.

 

Maak hiernaast je contract. Of lees meer over de aandeelhoudersovereenkomst.

Vragen? Neem contact met ons op.


Lees meer

  • Opgesteld door advocaten
  • Maak je contract op maat
  • Onze helpdesk staat voor je klaar

Heeft u vragen? Bel ons!
020 303 20 24

In 3 stappen een contract maken.

Beantwoord de vragen


Reken je contract af


Ontvang direct je contract

  • of


Bekijk preview

De advocaat achter dit contract

Mr. Sjors Dobbelaar

Wat is het?

Met een aandeelhoudersovereenkomst kun je bij de oprichting van je onderneming afspraken maken met je mede-aandeelhouders over jullie samenwerking. De aandeelhoudersovereenkomst is een aanvulling op de statuten: je kunt afwijken van de afspraken in de statuten of juist afspraken maken die niet in de statuten zijn geregeld.

 

Waarom heb ik het nodig?

Een aandeelhoudersovereenkomst is niet verplicht, maar wel erg aan te raden.

  • Jij en je mede-aandeelhouders worden door het opstellen gedwongen om vooraf over een aantal zaken na te denken. Dit voorkomt toekomstige conflicten. 
  • Een aandeelhoudersovereenkomst is flexibel en kun je makkelijk aanpassen. Je statuten aanpassen gaat niet zomaar, want dan zul je eerst naar de notaris moeten.
  • In tegenstelling tot de statuten zijn de afspraken die jullie in de aandeelhoudersovereenkomst maken geheim.

Andere benamingen

Aandeelhouderscontract, shareholders' agreement (SHA).

Belangrijke tips

Deze aandeelhoudersovereenkomst is een aandeelhoudersovereenkomst bij oprichting

De onderneming moet nog worden opgericht of is net opgericht. Heb je een aandeelhoudersovereenkomst nodig voor een toetredende investeerder? Neem dan contact met ons op.

Daarnaast gaat deze aandeelhoudersovereenkomst ervan uit dat alle aandeelhouders ‘gewone’ aandelen krijgen

Wil je een overeenkomst voor andere soorten aandelen zoals preferente- en prioriteitsaandelen? Neem dan contact met ons op.

Wij raden het af om een raad van commissarissen in te stellen bij een vennootschap waarin alleen de oprichters deelnemen

Daarom is de raad van commissarissen niet opgenomen in deze aandeelhoudersovereenkomst. Wil je dit orgaan liever wel instellen? Neem dan contact met ons op.

Juridische uitleg

De aandeelhoudersovereenkomst is een aanvulling op de statuten; er kan namelijk een situatie ontstaan waarin uit de statuten niet blijkt welke rechten en plichten jij en je mede-aandeelhouders hebben. In deze overeenkomst maak je afspraken over o.a. de duur van jullie samenwerking, de winstverdeling, de overdracht van aandelen en non-concurrentie. Ook kun je afspraken vastleggen over de organen van de vennootschap: het bestuur en de algemene vergadering.

Gerelateerd