Legalloyd Blog - Auteursrecht op foto’s: waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Auteursrecht op foto’s: waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Auteursrecht op foto’s: waar moet je als ondernemer rekening mee houden?


Wil je zichtbaar zijn voor potentiële klanten? In deze tijd heb je bijna geen keuze en móét je wel online actief te zijn. En voor de juiste uitstraling heb je goede afbeeldingen nodig. Maar professionele foto’s zijn duur en stockfoto’s zijn lang niet altijd gratis. Dan maar gewoon afbeeldingen van het internet plukken? Wij raden het af! In principe zit op die afbeeldingen namelijk auteursrecht. En dat betekent dat je tegen forse claims aan kunt lopen.

 

Wat betekent auteursrecht eigenlijk precies?

Auteursrecht houdt in dat de ‘maker’ bescherming krijgt over wat hij of zij heeft gemaakt. Dit kunnen foto’s zijn, maar ook bijvoorbeeld teksten of muziek.   

Als je zelf deze foto’s maakt of teksten schrijft, verkrijg je auteursrecht over dit werk. Je kunt dan zelf bepalen wat er met dit werk gebeurt.

Dus heb jij zelf een foto gemaakt? Dan kun je die zonder problemen publiceren waar je maar wilt. Maar dit geldt niet voor foto’s die door anderen zijn gemaakt. Je kunt ervan uitgaan dat op elke foto die je op het internet tegenkomt auteursrecht zit (tenzij anders vermeld). Deze foto’s mag je dus alleen gebruiken als je schriftelijk toestemming hebt van de maker.Geen tijd, geen toereikend budget... Hoe kom ik wél aan foto’s?


Gelukkig kun je op verschillende websites foto’s zonder auteursrecht vinden. Je moet dan op zoek gaan naar stockfoto’s. Je wilt natuurlijk wel kwalitatieve foto’s op je website, maar vaak kun je vanwege een gebrek aan tijd niet zelf de plaatjes schieten. Stockfoto’s zijn daarom een goede oplossing voor afbeeldingen zonder auteursrecht.

 

Het voordeel hiervan is dat je op een legale, snelle en redelijk goedkope manier aan hoogwaardige afbeeldingen kunt komen. Door het grote aanbod is het gemakkelijk om foto’s te vinden die passen bij jouw huisstijl. Daarnaast betaal je eenmalig voor het gebruiksrecht ervan. Soms zijn deze foto’s zelfs helemaal gratis!

Naast Pixabay - waar je meer dan 2 miljoen afbeeldingen kunt vinden -  zijn
Pexels en Shutterstock ook goede opties.

Er is wel een nadeel. Iedereen heeft toegang tot dezelfde stockfoto’s. Van een exclusieve foto is daarom geen sprake. Wil jij (als bedrijf) met je hoofd boven het maaiveld uitsteken? Investeer dan in een ervaren fotograaf of laat je eigen creativiteit de vrije loop!

Help, mijn auteursrecht is geschonden! Wat nu?

Ben jij nou juist de ‘maker’ en is jouw auteursrecht geschonden? Dan kun je verdere verspreiding laten verbieden en eventueel een schadevergoeding vorderen.


Welke stappen moet je dan zetten?

Stap 1. Verzamel bewijs

Om ervoor te zorgen dat jouw werk niet verder wordt verspreid moet je bewijs verzamelen.
 

Stap 2. Onderhandel
Als het lukt om de inbreukmaker te benaderen, probeer er dan eerst samen uit te komen.

Wil je nog wat verder gaan? Of werkt de ander niet mee? Dan is het misschien tijd voor de volgende stap.

 

Stap 3. Schadevergoeding eisen
Het is belangrijk om de schade vast te stellen. De schadevergoeding wordt onder andere vastgesteld aan de hand van gemiste inkomsten, ook wel de gederfde winst.

Beantwoord voor jezelf de volgende vraag: wat zou ik hebben gevraagd als iemand de foto met mijn toestemming mocht gebruiken?

 

---

 

Is jouw auteursrecht geschonden of wil je meer informatie? Neem contact met ons op om de juiste juridische stappen te ondernemen.
 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.