Cryptobeurs Binance onder vuur

In 2008 maakte Satoshi Nakatomo de lancering van zijn cryptocurrency Bitcoin wereldkundig. Sindsdien is er veel veranderd in de wereld van cryptocurrencies. Er zijn mensen die vurig geloven in de kracht van cryptocurrencies als een mondiaal betaalmiddel dat de centrale banken buiten spel gaat zetten. Aan de andere kant van het spectrum wordt de hype omtrent cryptocurrency afgeschilderd als de moderne versie van de `tulpenmanie`. In de Gouden Eeuw was een tulpenbol tijdelijk evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand, waardoor de tulpenmanie wordt gezien als een grote economische bubbel. Eén van de bedrijven die het mogelijk maakt om te handelen in cryptocurrency is Binance, dat de laatste tijd zwaar onder vuur ligt. In dit blog lees je waarom Binance op de radar is verschenen van verschillende toezichthouders, en waarom dit relevant is voor Europese ondernemers.

Binance

Naast de veelbelovende use-cases wordt de populariteit omtrent cryptocurrencies door veel mensen gezien als een `get-rich-quick-methode`, door te handelen in de digitale munten. Dit doen de handelaren bijvoorbeeld via Binance, het bedrijf dat sinds 2017 is uitgegroeid tot één van de bekendste aanbieders van cryptocurrencies. Het bedrijf faciliteert het kopen en verkopen van tal van cryptocurrencies zoals Bitcoin, Dogecoin en Ethereum. Een onderwerp wat vaak onderbelicht blijft is de financiële regelgeving waar dit soort bedrijven aan moeten voldoen, en hoe zij daarmee omgaan. Toch komen cryptoaanbieders steeds vaker in het vizier van overheidsorganisaties en toezichthouders. Zo ook Binance, dat momenteel het slachtoffer is van een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Amerikaanse belastingdienst en het ministerie van Justitie. Aanleiding voor het onderzoek is dat Binance zich schuldig zou maken aan witwaspraktijken en belastingontduiking. Het is niet voor het eerst dat er geruchten de ronde doen over dit soort praktijken in de cryptowereld, wat is daar de reden voor?

Reden voor het onderzoek

Cryptocurrencies worden geregistreerd in de Blockchain, een soort database waarin transacties kunnen worden opgeslagen. Zo maakt de Blockchain het bijvoorbeeld mogelijk om een betaling te verrichten met cryptocurrencies. De technologie wordt vaak geroemd vanwege het pseudo-anonieme aspect: geld overmaken gebeurt niet op naam, maar via speciale adressen die men aanmaakt. Deze adressen kunnen voor iedere transactie opnieuw worden gegenereerd. Ten opzichte van de overheid biedt dit burgers meer privacy. Hoewel veel mensen dit aspect zien als een verrijking ten opzichte van het huidige geldsysteem, brengt het ook aanzienlijke risico`s met zich mee. Dat geldstromen niet of minder goed traceerbaar zijn is namelijk inherent aan het gebruik van cryptocurrencies. Daardoor wordt het vaak gebruikt in het criminele circuit - voor drugs, wapens en diefstal - wat de keerzijde van het gebruik van cryptocurrencies onderstreept. Dit is waar de (nationale) toezichthouders en de Amerikaanse functionarissen zich zorgen over maken: dat cryptocurrencies worden gebruikt om illegale transacties te verbergen.   

Het onderzoek naar Binance is nog in volle gang en daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen wat het bedrijf wordt verweten. Toch is er al het een en ander naar buiten gekomen:

  • De technologie die Binance hanteert om illegale transacties, zoals witwaspraktijken, op te sporen zou niet voldoen aan de wettelijke eisen. Dat Binance geen adequate antiwitwascontrole hanteert maakt het aantrekkelijk voor criminelen en oplichters om gebruik te maken van deze dienstverlening.
     
  • Binance stelde Amerikaanse burgers in staat om te handelen in derivaten. Aan de hand van derivaten kan men de toekomstige  waardeontwikkeling van cryptocurrencies proberen te voorspellen, om daar geld aan te verdienen. In principe is dit verboden voor Amerikaanse burgers, tenzij de bedrijven die derivaten aanbieden zijn geregistreerd bij een overheidsorganisatie (CFTC). Binance zou zijn beleid niet goed op orde hebben, waardoor het voor Amerikanen toch mogelijk was om te handelen in derivaten.

Ondanks dat cryptocurrencies al voorziet in alledaagse toepassingen is het nog maar de vraag of de digitale valuta haar enorme belofte gaat inlossen. Wat wel als een paal boven water staat is dat de aanbieders van cryptocurrencies serieus worden genomen door overheidsorganisaties en toezichthouders. Het onderzoek naar Binance lijkt het startschot te zijn voor toezichthouders die aanbieders van cryptocurrencies streng willen aanpakken, en dan met name als zij zich niet houden aan de financiële regelgeving. Recentelijk hebben ambtenaren van drie federale banktoezichthouders in Amerika zich verenigd in een speciale werkgroep,  met als doel om het reguleren van cryptocurrencies onder de aandacht te brengen. Alle tekenen wijzen erop dat de handel in cryptocurrencies in Amerika aan banden wordt gelegd. In de praktijk komt het regelmatig voor dat wetgeving in Europa is gebaseerd op de wet- en regelgeving uit Amerika. Zodoende lijkt deze ontwikkeling ook relevant voor ondernemers die zijn gevestigd in Europa: zij doen er waarschijnlijk goed aan om alvast voor te sorteren op strengere regels.

Cryptobeurs Binance onder vuur
Marthe Hoek 28 maart 2024
Deel deze post