Twee jaar geleden las ik het boek 'Tomorrow's Lawyers' van Richard Susskind, waarin de toekomst van de juridische sector onder de loep wordt genomen. Hoewel het boek in 2017 werd uitgegeven, en daardoor enigszins gedateerd is, blijft de boodschap in mijn ogen relevant: het huidige verdienmodel van de advocatuur vormt een obstakel voor juridische innovatie.
Juridische innovatie vindt tegenwoordig vooral plaats buiten de advocatuur. Menig advocatenkantoor pretendeert tegenwoordig druk bezig te zijn met Legal Tech. Toch zijn het voornamelijk externe clubs die met succesvolle proposities op de markt komen, zo blijkt uit de 'Legal Tech Map' van Dutch Legal Tech. Dat de advocatuur ondervertegenwoordigd is in dit overzicht mag je namelijk gerust een understatement noemen. In plaats daarvan zijn het juist de advocatenkantoren die dergelijke tools afnemen.
In principe is daar natuurlijk niks mis mee, met de kanttekening dat een tool wordt ingezet met het juiste doel: een efficiëntieslag waar de klant (!) uiteindelijk van profiteert. Wat is dan precies het probleem? De status quo heeft als keerzijde dat het binnen de advocatuur nog steeds 'ieder voor zich' is waardoor kennis onderling niet wordt gedeeld, wat resulteert in onbenut potentieel.
Gelukkig bestaan er altijd uitzonderingen op de regel. Zo werd ik laatst gewezen op de community Claustack, onder leiding van Electra Japonas & Roisin Noonan. Zij hebben als doel om bepaalde contracten, die zich daar goed voor lenen, te standaardiseren. Door de input van talloze advocaten & juristen te bundelen, heeft de community recent een standaard ontwikkeld voor de verwerkersovereenkomst ('oneDPA'). Omdat er vooraf consensus wordt bereikt over de (globale) inhoud, hoeft de desbetreffende overeenkomst voortaan niet meer van de grond af aan te worden opgebouwd. Hoewel ik sceptisch ben over de directe toepasbaarheid van gestandaardiseerde contracten, verwacht ik wel dat dergelijke projecten van toegevoegde waarde kunnen zijn:
✅ Contracteren wordt goedkoper en daardoor toegankelijker voor ondernemers;
✅ Als er een advocaat of jurist wordt ingeschakeld, kan deze zich focussen op de "high-level" werkzaamheden in plaats van repetitief juridisch werk.
Als je het mij vraagt een prachtig initiatief, waarvan ik benieuwd ben of het écht voet aan de grond zal krijgen. Ben je van plan om de DPA te gebruiken of ben je van plan om je steentje bij te dragen aan de community? Bekijk dan de linkjes hieronder.
👉 oneDPA: https://lnkd.in/e23sKKmC
👉 Claustack: https://www.claustack.com/
👉 Legal Tech Map 2022: https://lnkd.in/eR4PPXze
in Privacy
Loi Gawel
28 maart 2024
Onze blogs
- Arbeidsrecht
- Privacy
- Financiering
- Intellectueel Eigendom
- Tussenpersonen
- Conflictbeslechting
- Herstructurering
- Legal Tech
- Online ondernemen
- Start-up Funding
- Herstructureren
- Arbeidsrecht
- Zoek je een advocaat contractenrecht?
- Contractenrecht
- Intellectueel Eigendom
- Financieel recht
- Ondernemingsrecht
- DSA
- Legal design
- AI Act
Start direct!
Laat je onderneming groeien met de zekerheid van legalloyd.
Aan de slag
Heb je een urgente vraag? Bel +31 (0)20 303 20 24