Legal tech, so what?

8 jaar geleden maakten wij youtube filmpjes en animaties waarin we advocaten neerzetten als oude witte grommende mannen die geen enkele interesse hadden in vooruitgang. Dat is nu natuurlijk heel anders. Maar zonder dollen, het ís heel anders. De advocatuur is bezig te veranderen. 

Welke rol speelt legal tech nou eigenlijk bij Legalloyd? 

Deze vraag krijgen wij nog steeds regelmatig. Logisch ook. We schreeuwen het van de daken, maar klanten krijgen ook bij ons nog steeds facturen met daarop urenspecificaties (juk) voor advies over een financieringsronde of voor een set verse commerciële contracten. Dus hoe zit dat? Hoezo is dat advies niet mogelijk met AI, een workflow, tegen een fixed fee of iets anders moderns?

Eerst even de basis. Ons mantra: techniek moet iets oplossen, niet alleen werk verplaatsen.

Wij geloven in de volgende heilige driehoek:

  1. Advocaten
  2. Design
  3. Techniek

Advocatuur gaat namelijk over het overbrengen van kennis. Kennis van het recht, maar ook over kennis van een bepaalde business of sector en over mores en principes. Een probleem of vraag oplossen voor een klant bestaat voor een groot deel uit het inzichtelijk maken van mogelijkheden. Het speelveld overzien, opties schetsen en dan een goed geinformeerde keuze maken. Het mensenwerk is nog steeds ontzettend belangrijk. Je weet meteen of iemand iets slims zegt, de situatie echt begrijpt. 

Design gaat over de vraag: hoe presenteer ik iets? Wij ontwerpen geen websites, maar we ontwerpen wel informatie, overeenkomsten en samenwerkingen. Tekst heeft ook een ontwerp. Een contract op 1 pagina krijgen is veel moeilijker dan een 30 pagina's tellende overeenkomst in elkaar zetten "voor de zekerheid". 

En ten slotte: Techniek, dat gaat over de vraag: hoe kan dit beter? Techniek is altijd een middel en geen doel op zich. Wij vinden het niet nodig om standaardvragen te stellen in een mail of in een meeting. Wij vinden de toegevoegde waarde van een NDA te beperkt om daar een uurtarief voor te rekenen.

Innovatie in de advocatuur is nooit het gebruiken van een tool hier of een tool daar. Het is innovatie by design. Het zit in de cultuur. En zit dit er niet in, dan heb je een cultuuromslag nodig. En laat dat nou net het allermoeilijkste zijn om te doen, zeker voor de advocatuur.

Om onze visie handen en voeten te geven volgen wij de volgende principes: 

1) We maken de belangrijkste dingen zelf en bieden dit alleen aan aan onze klanten
2) We gebruiken tools van derden, als die ondersteunend, maar niet kritiek zijn

De belangrijkste pijlers van ons tech ecosysteem: 

> Een portfolio van meer dan 150 contracten. Op te stellen via onze eigen contract builder. 
> Een converter die de contracten en elke denkbare (huis)stijl naar MS Word kan exporteren.

Word?! Ja dat klinkt niet heel disruptief. Maar de wereld gebruikt voor 98% MS Word. Wij willen geen nieuwe problemen creeren door een ander format op te leggen maar oplossingen bieden die je direct in kunt zetten. 

En daarmee kom ik terug op onze belangrijkste stelregel: techniek moet iets oplossen en niet alleen werk verplaatsen. Veel tools verplaatsen werk van dienstverleners naar de onderneming zelf of van not-so-tech-savvy medewerkers, naar tech-savvy medewerkers. Meestal creert het eerst méér werk voor het iets oplevert, als het al iets oplevert. Heb je eenmaal veel werk er inzitten, dan loop je er ook niet zo snel van weg. Maar of dat nou de bedoeling is?

En andere innovaties dan? 

Veel innovaties in de advocatuur richten zich op de onverwacht hoge kosten. Prijsafspraken zoals een fixed fee kan een uitkomst zijn.

Een fixed fee werkt uitstekend voor producten. Dat doen we dus ook. Een vaste prijs per stuk. Er zitten vele honderden uren werk in een model. Iedereen betaalt een fair share. Ook onze abonnementen werken daarom goed. Je weet waar je aan toe bent.

Verder blijft het aanmodderen. Een fixed fee kent bijna altijd een verliezer. Of je betaalt teveel als klant, of te weinig en de advocaat maakt verlies. 

Het beter voorspellen van de kosten kan ook. Op basis van gelijksoortige transacties kun je vaak een redelijke inschatting doen van de kosten. Maar wat altijd zo blijft: je hebt te maken met anderen. De investeerder, de inhuis jurist, de advocaat van de wederpartij. Hoe redelijk, gebalanceerd of goed geargumenteerd je ook begint, je hebt geen controle over deze spelers.

Wij vallen terug op onze driehoek:

> We hebben goede advocaten met verstand van het recht én verstand van de sector.
> We maken inzichtelijk hoe het proces er uit zit: design dus
> We zetten techniek in waar mogelijk en wenselijk. 

Meer vragen over onze techniek of wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bel voor een afspraak!

 

Legal tech, so what?
Sjors Dobbelaar 16 January 2024
Share this post