Hulp nodig bij (onterecht) ontslag?

Ontslag: welke rechten heb je als werknemer?

Als je ontslagen wordt, kan dat nogal rauw op je dak vallen. En het kan emoties en vragen oproepen: hoe nu verder? Wat moet ik nu doen? Heeft het zin om er tegenin te gaan? Kun je wel zomaar ontslagen worden? Niet iedereen weet dat je als werknemer veel rechten hebt. Ik zoek graag (met jou) uit of het de moeite waard is om die rechten af te dwingen.

Ontslag: welke rechten heb je als werknemer?

 Wij adviseren over verschillende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Dus ook over welke rechten je als werknemer hebt bij ontslag of bij een conflict met je werkgever.

Eerste tips
Natuurlijk wil je nu weten wat je eerste stappen zijn. Onze eerste adviezen, als je te horen hebt gekregen dat je werkgever je wil ontslaan, zijn altijd:

  1. Blijf zo rustig mogelijk.
    Hoe begrijpelijk het ook is dat je emotioneel wilt reageren, is het belangrijk om geen drastische stappen te nemen, waar je later spijt van kunt krijgen. Daarnaast moet je waarschijnlijk nog op een zakelijke manier met je baas kunnen praten om het proces zo goed mogelijk te doorstaan.
  2. Onderteken niet zomaar iets!
    Het is lastig om op een ondertekende verklaring of overeenkomst terug te komen. Ook als je onder druk gezet wordt, raden we je aan om niet zomaar te ondertekenen en je eerst goed te laten adviseren. Heb je toch al iets getekend? Win dan alsnog zo snel mogelijk advies in.
  3. Laat het initiatief bij de werkgever.
    Normaal is het bij onderhandelingen verstandig om het eerste bod te doen. In het geval van een ontslagprocedure heb je als werknemer vaak al een goede uitgangspositie, dus dat is minder belangrijk. Daar tegenover staat vervolgens dat je als werknemer geen initiatief mag nemen om je contract te beëindigen (anders verspeel je je recht op een WW-uitkering). Daarnaast laat een werkgever vaak al (een deel van) zijn hand zien.
  4. Maak bezwaar.
    Je werkgever mag je niet zomaar ontslaan. Als je baas je vertelt dat je ontslagen bent en er verder geen aanbod voor een vaststellingsovereenkomst ligt, is het belangrijk dat je laat weten dat je het niet eens bent met het ontslag en dat je bereid bent om (gewoon) te werken. Dit geldt ook als je naar huis gestuurd wordt of van de (mail)systemen uitgesloten wordt.
  5. Schakel hulp in!
    Juist omdat het niet eenvoudig is om altijd rustig te blijven én omdat het belangrijk is om (juridisch) de goede stappen te zetten, is het belangrijk je goed te laten adviseren en bijstaan. Laat het me daarom (vrijblijvend) weten als ik je kan helpen. Dat kan door een mail te sturen naar info@legalloyd.com of te bellen op 020 303 2024.

Brieven en onderhandelingen
Het is gebruikelijk (en in veel gevallen minder stressvol) om eerst zonder rechtszaak te kijken naar of je er met je werkgever uit kunt komen. Vaak gebeurt dat door middel van een brief die een advocaat opstelt. Dat kunnen wij voor je doen.

Procederen?
Heeft die brief niet het gewenste effect? Het kan dan interessant zijn om je rechten af te dwingen via een rechter. Wij helpen je graag met een procesadvies (een inschatting van je kansen) en uiteindelijk staan we je bij bij de procedure.

Over ons kantoor

De naam zegt het al, Legalloyd Advocaten & Legal Tech combineert klassiek advies met technologie. En nee, dat is geen marketingpraat. Sinds 2009 staat Legalloyd aan de frontlinie van Legal Tech in Nederland en hebben wij doorlopend geinvesteerd in het toegankelijk maken van degelijk juridisch advies. Meer weten of kennismaken? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.


Hulp nodig bij (onterecht) ontslag?
Ronny Zeilemaker 28 March 2024
Share this post