Werken met zo`n tussenpersoon kan je niet alleen tijd besparen, maar hij is vaak beter in staat afnemers te vinden dan jij! De belangrijkste redenen om een tussenpersoon te gebruiken is dat hij meestal:
- kennis van de markt heeft;
- een bepaalde reputatie heeft;
- én goede contacten heeft.
Welke overeenkomsten voor tussenpersonen bestaan er
Overweeg je om een tussenpersoon in te schakelen? Je kunt dit op verschillende manieren vormgeven. Zo kun je met de tussenpersoon de volgende overeenkomsten sluiten:
- Bemiddelingsovereenkomst
- Agentuurovereenkomst;
- Commissieovereenkomst;
- consignatieovereenkomst; en
- Distributieovereenkomst;
Welke vorm past bij jouw organisatie?
Bovenstaande vormen worden de komende tijd in andere blogs toegelicht. Het schema hieronder geeft je alvast een overzicht van de voornaamste kenmerken van deze tussenpersoon-overeenkomsten.
Sommige vormen kunnen erg op elkaar lijken. Toch verschillen de overeenkomsten op een paar belangrijke punten. Hierdoor kunnen ze andere rechtsgevolgen hebben. Let dus goed op en zorg dat je een passende overeenkomst sluit! Anders kan je voor onaangename verrassingen komen te staan.
- Bemiddelingsovereenkomst: De bemiddelaar brengt twee partijen met elkaar in contact om een overeenkomst te sluiten, maar heeft zelf geen verdere verplichtingen of rechten. De bemiddelaar werkt meestal eenmalig of op losse basis en krijgt een vergoeding voor de succesvolle bemiddeling.
Voorbeeld: Een makelaar helpt een koper en verkoper bij de verkoop van een huis. Zodra de koopakte is getekend, zit zijn taak erop en krijgt hij zijn courtage. - Agentuurovereenkomst: De agent bemiddelt structureel en voor langere tijd voor een bedrijf bij de verkoop van producten of diensten. Hij werkt in naam en voor rekening van de opdrachtgever en ontvangt een commissie op basis van de gerealiseerde verkopen.
Voorbeeld: Een zelfstandig vertegenwoordiger sluit namens een telecombedrijf telefoonabonnementen af. Hij krijgt een percentage per afgesloten abonnement en blijft langdurig voor dit bedrijf werken. - Commissieovereenkomst: De commissionair koopt of verkoopt goederen of diensten op zijn eigen naam, maar voor rekening van een ander. Dit betekent dat hij juridisch de verkoper is, maar de winst of het verlies uiteindelijk niet voor hem is. Hij ontvangt een vergoeding per transactie.
Voorbeeld: Een autodealer neemt tweedehandsauto’s in en verkoopt ze onder zijn eigen naam, maar de verkoper blijft de eigenaar tot de auto is verkocht. De dealer krijgt een commissie per verkoop. - Consignatieovereenkomst: De consignatienemer krijgt goederen van een leverancier in beheer en wordt pas eigenaar als hij ze daadwerkelijk verkoopt. Tot die tijd blijven de goederen eigendom van de leverancier en loopt de consignatienemer geen financieel risico.
Voorbeeld: Een kledingwinkel krijgt designertassen van een merk in consignatie. De winkel hoeft ze pas te betalen als ze worden verkocht en kan ze terugsturen als er geen kopers zijn. - Distributieovereenkomst: De distributeur koopt goederen in van een fabrikant en verkoopt ze door op eigen naam en voor eigen rekening. Hij bepaalt zelf de verkoopprijs en draagt het volledige commerciële risico.
Voorbeeld: Een groothandel koopt frisdrank in bij een producent en verkoopt deze aan supermarkten. Als de frisdrank niet verkoopt, draait de groothandel zelf voor de kosten op.
Twijfel je welke overeenkomst je nodig hebt? Neem dan contact met ons op!