Je bedrijf herstructureren?


Tijdig ingrijpen kan veel leed en een faillissement voorkomen.


Maak direct een afs​​praak 

35%
Van de ondernemingen faalt 
binnen 5 jaar na oprichting* 
30-40%
Van de investeringen in start-ups 
wordt nooit terugbetaald
#1
Reden van falen is het ontbreken van een significante markt

Wat te doen als je bedrijf in zwaar weer komt? 

Er zijn talloze redenen waarom je bedrijf in zwaar weer komt. De vraag valt weg, er is veel verloop in medewerkers, of het lukt niet om nieuwe financiering veilig te stellen. Vaak komen onderlinge verhoudingen tussen founders, bestuurders of aandeelhouders onder hoogspanning te staan. 

Maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Afspraken met leveranciers, klanten, personeel en flexwerkers zijn vaak mogelijk. 


"Met een goed verhaal wordt er vaak geluisterd.

Het reorganisatieteam van legalloyd adviseert over financieringen, personeelsreorganisaties, nieuwe afspraken met aandeelhouders en investeerders en met klanten en leveranciers. 

Het herstructureringsteam

Sjors Dobbelaar

Partner restructuring

Marthe Hoek

Advocaat ondernemingsrecht 

Ronny Zeilemaker

Advocaat arbeidsrecht

Vertrouwd door:

Neem vrijblijvend contact op

Onze advocaten staan voor u klaar.

Herstructureren, pijnlijk maar vaak noodzakelijk. 

Herstructureren kan pijnlijk zijn. Je wilt afspraken gewoon nakomen. Maar als de business de verkeerde kant op draait of er zijn buitengewone omstandigheden zoals de Corona crisis, dan zijn alternatieve afspraken vaak mogelijk. Door actief te herstructureren creeer je een gesprek en leg je je kaarten op tafel. Die openheid wordt meestal meer gewaardeerd dan achteraf verrast worden met een faillissement.  

Tijdig beginnen is niet alleen in het belang van stakeholders zoals leveranciers, klanten en personeel, maar ook voor het bestuur of de DGA. Te lang doormodderen kan bestuurdersaansprakelijkheid met zich brengen. En eenmaal failliet ben je de regie helemaal kwijt.

Wij helpen bij onderhandelingen met: 

Financiers

Zoals investeerders of banken, maar ook crowdfund investeerders. 

Mede-aandeelhouders

Niet iedereen gaat hetzelfde om met een slecht(er) draaiende onderneming. Soms is hard ingrijpen nodig in het belang van de onderneming.

Leveranciers

Denk aan betalingsafspraken of tijdelijke kortingen of een pauze inlassen voor duurovereenkomsten en doorlopende verplichtingen. 

Medewerkers

Ook van medewerkers kan een offer gevraagd worden. Dit ligt vaak gevoelig en moet goed voorbereid worden. Maar als een onderneming een goede cultuur heeft levert praten met de medewerkers vaak goede resultaten op.

Klanten

Last but not least. Klanten hebben verwachtingen en als die niet waargemaakt worden dan lopen ze snel weg. Proactiviteit, communicatie én het vastleggen van nieuwe afspraken is essentieel. Je hebt de klant al eens aan je gebonden, dan kan vaak ook in de nieuwe omstandigheden.


Oplossingen

Voor alle opties geldt: hoe eerder je start hoe beter de uitkomst. 

#1 Reorganisatie 

Een reorganisatie in open overleg met alle betrokkenen heeft meestal de voorkeur. Dit kan niet in alle gevallen. Tijdig starten is noodzakelijk.

#2 WHOA

De wet homologatie onderhands akkoord geeft ondernemingen ruime mogelijkheden om schulden en overeenkomsten te herstructureren om weer gezond te worden. Dwarsliggende schuldeisers kunnen daarmee gedwongen worden om mee te werken.

#3 Turboliquidatie

De slotsom kan ook zijn om niet verder te gaan en je bedrijf te staken. Ontbinding buiten faillissement kan dan een optie zijn. 

WHOA Herstructeringsdeskundige


Ik ben advocaat sinds 2010 en sinds 2015 een van de medeoprichters van Legalloyd. Het is voor mij de sport om het klassieke advocatenwerk te combineren met vooruitstrevende technologie. En ik ben er trots op dat Legalloyd al jaren een van de koplopers is van Nederland.

Ik werk sinds 2010 in de herstructureringspraktijk. Eerst bij Freshfields voor vooral grote internationale concerns, maar nu vooral voor Nederlandse start- en scale-ups en tech-bedrijven.

Sinds 2022 ben ik WHOA herstructureringsdeskundige na het volgen van een extra opleiding aan de Universiteit Leiden. 

Ik sta in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten geregistreerd:

  • Ondernemingsrecht (hoofdrechtsgebied)
  • Fusies en overnames
  • Bestuurdersaansprakelijkheid
  • Vennootschappen

Op grond van deze registratie ben ik verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Sjors Dobbelaar

Mr. Sjors Dobbelaar
Advocaat