De Digital Services Act - deel 1

Wat is het en voor wie geldt het?

Eind 2022 heeft de Europese Unie (EU) de Digital Services Act (DSA) aangenomen. De DSA heeft als doel een veilige online omgeving te waarborgen als reactie op de grote groei van onlinediensten.

Alle aanbieders van digitale diensten moeten per 17 februari 2024 aan de DSA voldoen. Hiermee zet de EU een langverwachte en grote stap op het gebied van de regulering van online platforms. In deze blog zullen we behandelen wat de DSA inhoudt en wanneer je als onderneming onder de DSA valt. In de andere blogs in deze serie bieden we handleidingen om aan specifieke DSA-verplichtingen te voldoen.
 

Wat houdt de Digital Services Act in?

De DSA is samen met de Digital Markets Act onderdeel van een pakket aan regels dat in Europa de consumenten online moet beschermen en de marktmacht van grote techbedrijven moet beperken. Met dit pakket wil de Europese wetgever de regels omtrent online platforms in lijn brengen met de huidige digitale wereld en daarnaast de digitale economie verder bevorderen.

Het uitgangspunt van de DSA is dat dezelfde regels moeten gelden in online en offline context. Dus net zoals kranten geen onjuiste informatie mogen bevatten, moet dit in de online context ook niet mogen. De DSA zal helpen om misleidende en illegale inhoud aan te pakken.
 

Valt jouw onderneming onder de DSA?

Heeft de DSA ook impact op jouw onderneming? Dat is afhankelijk van de omvang van jouw onderneming en de dienst die jij levert. Om te bepalen of je onder de DSA valt en zo ja, in welke groep, kun je onze beslisboom volgen. Onder de beslisboom worden de termen nader toegelicht.

 

De DSA kent een gelaagde structuur en onderscheidt vier categorieën organisaties. Om erachter te komen of en zo ja binnen welke groep je onder de DSA valt, kun je onze beslisboom doorlopen.

  1. Geef je gegevens van gebruikers door? Hierbij gaat het erom of een gebruiker jouw dienst  kan gebruiken om gegevens met anderen te delen. Bij Netflix kan dit bijvoorbeeld niet, omdat gebruikers daar geen gegevens met elkaar kunnen delen. Indien gebruikers wel content met elkaar kunnen delen, maar dit niet openbaar gebeurt en je dit zelf niet opslaat, is jouw dienst een onlinetussenhandelsdienst.
     
  2. Sla je gegevens van gebruikers op? Dan houdt jouw dienst zich bezig met de doorgifte én opslag van door gebruikers gegenereerde content. Ook hier zal Netflix dus niet onder vallen, maar iCloud of Google Drive bijvoorbeeld wel omdat je daar als gebruiker content kan delen met elkaar maar ook kan opslaan.

    Als gebruikers zelf geen content kunnen plaatsen om openbaar gemaakt te worden, maar je wel content of gegevens opslaat, is jouw organisatie een hostingdienst. Het bekendste voorbeeld van een hostingdienst is een clouddienst.
     
  3. Plaatsen gebruikers content die jij publiceert? Jouw dienst is een online platform, als bij de content van gebruikers op hun verzoek openbaar wordt opgeslagen en verspreid. Denk hierbij aan sociale media, maar ook aan online marktplaatsen en bol.com. Daarbij kunnen gebruikers zelf content (in dat geval advertenties) plaatsen. Een reguliere webshop, met maar een verkoper (zoals Coolblue), is geen online platform omdat gebruikers daar zelf geen content kunnen plaatsen.
     
  4. Heb je meer dan 50 medewerkers of een jaaromzet van boven de tien miljoen? Ook bij een balanstotaal van meer dan 10 miljoen ben je geen micro-of kleine onderneming. Ben je een micro- of kleine onderneming volgens de DSA? Dan ben je niet verplicht om een intern klachtenafhandelingssysteem op te zetten.

Voor de paar grote sociale media platforms met meer dan 45 miljoen gebruikers zijn aanvullende, strengere regels van toepassing.

De regels voor online tussenhandelsdiensten gelden voor alle categorieën. Voor de opvolgende categorieën worden de regels steeds specifieker en strikter. De DSA werkt dus als een soort matroesjka poppetje, zie hiervoor ook de afbeelding hieronder.


 

Jouw onderneming valt onder de DSA, en nu?

Valt jouw onderneming onder de DSA? Lees dan vooral de andere blogs in deze serie over de DSA. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om te weten hoe je aan de DSA voldoet. Om dit minder ingewikkeld te maken zullen wij in deze blogserie uiteenzetten hoe je je voorbereidt op de nieuwe regels uit de DSA:

 

Denk je na het lezen van deze blog dat jouw onderneming misschien onder de Digital Services Act valt? En wil jij weten hoe jij jouw onderneming het beste kan voorbereiden op deze nieuwe wetgeving? Neem dan contact op met Legalloyd Advocaten & Legal Tech. Wij hebben veel ervaring in het opstellen van algemene voorwaarden voor online platforms.

 

De Digital Services Act - deel 1
Marthe Hoek 27 maart 2024
Deel deze post