Franchiseovereenkomst

Franchiseovereenkomst

Met de franchiseovereenkomst kan je duidelijke afspraken vastleggen over het deelnemen van de franchisenemer in de franchiseformule van de franchisegever

Kies hiernaast de franchiseovereenkomst die voor jou van toepassing is. Of lees hieronder meer info over franchiseovereenkomsten.

Vragen? Neem contact met ons op.

Sjors Dobbelaar

Sjors Dobbelaar

Advocaat

Dit is Legalloyd

Wij zijn een tech gedreven onderneming. Wij integreren software echt met advocatuur, als eerste in Nederland. Wij zijn je business partner voor transacties, contracten en strategisch advies.

Tech Focused

Wij begrijpen waar je tegenaan loopt en kunnen je als advocaat beter helpen.

Hoe wij werken

Producten

Onze advocaten werken in hun aanpak met onze in-house gebouwde geautomatiseerde oplossingen.

Bekijk producten

Ervaren

Onze advocaten werkten bij topkantoren, toezichthouders en innovatieve bedrijven.

Team

Zelf doen

Zelf doen geeft controle, controle over kosten, controle over je agenda.
Onze software stelt de vragen die elke advocaat zou moeten vragen, maar dan beter.
Aanpassingen zijn altijd mogelijk, dus perfect op maat voor jouw business.

Doorloop de vragen

in je eigen tempo en in je eigen tijd.

Assistentie

krijg je van onze gekwalificeerde helpdeskjuristen.

Download je contract

in Word als je deze nog verder wilt bewerken of in PDF om direct te tekenen via SignRequest.

Maatwerk

Maatwerk is altijd mogelijk. Het kan je beter passen. Je organisatie kan complex zijn of je hebt simpelweg liever iemand die het van je over neemt. Onze advocaten staan voor je klaar. Wij werken meestal op basis van onze eigen contracten. Wel zo efficiënt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is het?

Franchising is in feit een marketing- of distributiemethode van een concept of een formule. Twee zelfstandige ondernemers: de franchisegever en de franchisenemer(s) gaan een samenwerking aan. Een franchiseformule kan gericht zijn op verkoop van producten (pizza's) of diensten (bijvoorbeeld een incassobureau met meerdere vestigingen kan een franchise zijn).

De franchisenemer betaalt een vergoeding (royalties) voor het gebruik van de formule. De formule bestaat meestal uit 3 kernelementen:

  1. De handelsnaam en of een beeldmerk,
  2. Kennis van de manier van bedrijfsvoering of marketingmethode, en 
  3. Een vorm van training, begeleiding en of ondersteuning door franchisegever tijdens de samenwerking.

Een franchiseovereenkomst biedt voor beide partijen grote voordelen. De franchisegever breidt zijn formule uit zonder al te grote investeringen en de franchisenemer kan zelfstandig ondernemen met een bewezen concept, en loopt dus minder risico.

Wij bieden twee smaken aan: een overeenkomst met een natuurlijk persoon (of eenmanszaak) als franchisenemer en een overeenkomst met een rechtspersoon (meestal een BV) als franchisenemer. 

Waarom heb ik het nodig?

Duidelijke afspraken zijn essentieel. Bij relatief "eenvoudige" formules kan het makkelijk zijn voor de franchisenemer om, na een kijkje in de keuken te hebben gehad, zelf een kopie van de formule te starten zonder de franchisegever. Met een franchiseovereenkomst regel je bijvoorbeeld de geheimhouding, non-concurrentie en de afspraken voor beëindiging van de samenwerking.

Andere benamingen

- nvt

Belangrijke tips

Hoe beter de formule van de franchisegever is uitgewerkt, hoe minder discussie er kan onstaan over de invulling van de bedrijfsvoering. Een franchiseovereenkomst wordt daarom vaak aangevuld met een handboek of een nauwkeurige omschrijving van de formule en de rechten en plichten van de franchisenemer. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een handboek? Neem dan contact met ons op. 

Juridische uitleg

Franchiserecht betaat uit een mix van ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht en mededingingsrecht. Er zijn ook Europese regels. Zorg er dus voor dat je advies inwint als je twijfelt aan de afspraken die je wilt maken. 

Gerelateerd

Franchiseovereenkomst